Hallongrottspaj med vegansk vaniljsås

Publicerat:
2023-03-14Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Den här pajen doftar och smakar helt magiskt! Den är något av en kioskvältare och är busenkel att baka. Du kan förbereda den dagen innan om du vill.
Ingredienser
10portioner
Pajdeg
- 300gvegetabiliskt margarin, mjukt
- 2dlströsocker
- 1mskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 7,5dlvetemjöl
Fyllning
- 600ghallon, frysta
- 2dlhallonsylt, fast
- 0,5dlpotatismjöl
Till vaniljsåsen:
- 2dlhavremjölk, kokbar ( el annan vegetabilisk mjölk)
- 2dlkokosgrädde, kokbar
- 3mskmajsstärkelse
- 2mskströsocker
- 1tskvaniljpulver
- 1stknivsudd gurkmeja el gul livsmedelsfärg
- 25gvegetabiliskt matfett
Så lagar du
Pajen
- Rör margarin och socker smidigt. Tillsätt resterande ingredienser till pajdegen.
- Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ca 20 cm. Ställ i kylen minst 30 minuter. Gör vaniljsås (nedan).
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Förgrädda 15 minuter. Låt svalna.
- Blanda samtliga ingredienser till fyllning. Häll den i pajskalet. Skeda resterande deg över.
- Grädda ca 20 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin ljust gyllene färg.
Vaniljsåsen
1. Rör ihop socker och majsstärkelse med lite mjölk i en kastrull. Vispa ner vaniljpulver, resten av mjölken och kokosgrädde.
2. Koka upp och låt sjuda 2-3 minuter under omrörning.
3. Rör ner matfett. Färga såsen med lite gurkmeja (eller livsmedelsfärg). Låt svalna.