Hallonmousse på italiensk maräng

Publicerat:
2016-05-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chokladanslag med kanel
- 4ägg
- 140gströsocker
- 115gvetemjöl
- 25gkakao
- 1krmsalt
Hallonmousse på italiensk maräng
- 6gelatinblad (ej pulver)
- 150ghallonpuré
- 110gäggvita
- 1tskpressad citronsaft
- 3mskvatten
- 150gströsocker
- 300ggrädde
Hallonglaze
- 12ggelatinblad
- 75gvatten
- 155gströsocker
- 145gglykos
- 90gkondenserad mjölk
- 155gvit choklad
- 75gaprikosmarmelad
- 27ghallonpuré
Så lagar du
Chokladanslag (tårtbotten) med kanel
1. Värm under ständig vispning upp ägg och socker i en kastrull till ca 50 grader.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Häll där efter smeten i en bunke och vispa smeten kall och fluffig.
3. Sikta sedan övriga ingredienser och vänd ner dem försiktigt i smeten. Försök att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.
4. Häll smeten i en form och grädda på ca 175 grader i ca 35-40 minuter.
5. Låt anslaget (tårtbotten) kallna och dela det sedan i 3-4 bottnar.
Hallonmousse på italiensk maräng
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 15 minuter.
2. Värm upp hallonpurén till ca 45 grader. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner gelatinet så att det smälter i purén.
3. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer) börja då vispa äggvita och citron i en rostfribunke till en fast maräng. När sockerlagen nått 121 grader häll det i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.
4. Vispa sedan grädden (OBS, ej för hårt). Rör försiktigt ner hallonpurén i den italienska marängen. Vänd därefter försiktigt ner grädden. Spritsa därefter upp i glas, tårtform eller dylikt och låt stelna i kylen eller frysen.
Hallon glaze
1. Lägg gelatinbladen i rikligt med iskallt vatten. Hacka den vita chokladen och lägg den i en rostfri bunke.
2. Koka 75 g vatten glykos och socker till 104 grader. Slå sockerlagen över chokladen och rör den slät så att det inte finns några klumpar.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma chokladblandningen. Rör om ordentligt så att inga gelatinklumpar kvarstår.
4. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda ordentligt (gärna med en stavmixer) så att glazen blir slät. Förvara glazen i kyl.
5. Värm glazen till ca 32-37 grader när något skall glaseras.