Hallonpaj med choklad

Publicerat:
2020-04-30Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 14portioner
- 150gsmör
- 60gflorsocker
- 1stägg
- 1krmsalt
- 60gmandelmjöl
- 250gvetemjöl
Chokladtryffel
- 135gmörk Choklad, av god kvalité
- 150gvispgrädde
- 15gglykos
- 30gsmör, rumstempererat
- 1knivsuddsalt
Halloncurd
- 300ghallonpuré, mixa och passera frusna hallon så att det blir 300 g hallonpuré
- 25gcitronsaft
- 2stäggulor
- 2ägg
- 55gströsocker
- 1½ggelatinblad
- 65gsmör
- färska hallon, att täcka tårten med
Så lagar du
Sockerdeg
1. Använd en tarteform eller pajform på ca 20-24 cm i diameter, med relativt låg kant.
2. Blanda alla ingredienser tillsammans utom vetemjölet och knåda dem till en jämn massa.
3. Tillsätt mjölet och knåda så lite som möjligt men ändå så att det blir en jämn deg.
4. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 30 minuter.
5. Smörj formen med lite smör och fodra formen så att degen sträcker sig ca 2 cm upp på kanten.
6. Frys den fodrade formen i ca 20 minuter.
7. Grädda den direkt från frysen till ugnen på 200 grader i ca 6-10 minuter beroende på ugn och form tills degen fått lite gyllenbrun färg.
8. Pensla vispat ägg tunt i pajskalet och grädda det i ugnen ytterligare 2 minuter (så att ägget stelnar och bildar ett tunt lager av isolering)
Chokladtryffel (Ganache)
1. Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål eller mixer. Koka upp vispgrädde, glykos och salt. Häll försiktigt gräddblandningen i chokladen under omrörning eller i mixern.
2. Tillsätt sedan smöret i små delar. Rör eller mixa tills allt smör har smält och inga klumpar finns kvar.
3. Häll ganchen i pajskalet och ställ i frysen ca 15 minuter tills ganachen stelnat.
Halloncurd
1. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten i ca 10 minuter.
2. Vispa ägg, äggula och strösocker vitt och luftigt.
3. Värm hallonpuren och citronsaften under omrörning. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker och äggblandningen.
4. Blanda ordentligt med visp.
5. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader. Krama vattnet ur gelatinbladet och tillsätt det i krämen. Rör om tills krämen blir slät.
6. Tag en stavmixer och mixa ner smöret i smeten tills den blir slät och inga klumpar finns.
7. Låt halloncurden svalna till ca 30 grader och häll den sedan över den stelnade chokladganchen.
Montering
1. Ställ tarten i frysen ca 15 minuter tills även halloncurden stelnat.
2. Lägg sedan på de färska hallonen och pudra med florsicker.