Halstrad gös i kräftbuljong

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Gös med en smakrik buljong som tillagas av kräftskal är en utmärkt sommarrätt dagen efter kräftkalaset.
Ingredienser
4portioner
- 700ggösfilé + smör till stekning
- 500gmorötter
- 600gfärskpotatis
- 50gsmör
- 1literkräftskal (eller resterna från ca 1 kg kräftor)
- 1msktomatpuré
- 1stlök
- 4stkrondillskronor
- 2dlvitt vin
- 4stlagerblad
- salt och peppar
Så lagar du
1. Börja med kräftbuljongen. Fräs tomatpuré och lök hastigt i en kastrull utan fett. Lägg i kräftskalen, lagerblad, krondill och det vita vinet. Låt det koka samman ett par minuter och slå sedan på vatten så att det täcker skalen. Låt allt koka ca 30-40 minuter. Sila buljongen och smaka av med salt och peppar om det behövs.
2. Under tiden buljongen kokar - skala morötterna och koka tillsammans med potatisen.
3. Ta upp morötterna när dom är mjuka och krossa dom tillsammans med smöret och lite salt.
4. Stycka gösen i lämpliga bitar och stek dom hastigt i rejält med smör.
5. Servera den stekta gösen i en djup tallrik tillsammans med färskpotatis, morotsstomp och häll på generöst med kräftbuljong.