Halstrad gös i kräftbuljong

Halstrad gös i kräftbuljong

Publicerat:

Tillagningstid:

Gös med en smakrik buljong som tillagas av kräftskal är en utmärkt sommarrätt dagen efter kräftkalaset.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    gösfilé + smör till stekning
  • 500g
    morötter
  • 600g
    färskpotatis
  • 50g
    smör
  • 1liter
    kräftskal (eller resterna från ca 1 kg kräftor)
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1st
    lök
  • 4st
    krondillskronor
  • 2dl
    vitt vin
  • 4st
    lagerblad
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Börja med kräftbuljongen. Fräs tomatpuré och lök hastigt i en kastrull utan fett. Lägg i kräftskalen, lagerblad, krondill och det vita vinet. Låt det koka samman ett par minuter och slå sedan på vatten så att det täcker skalen. Låt allt koka ca 30-40 minuter. Sila buljongen och smaka av med salt och peppar om det behövs.

2. Under tiden buljongen kokar - skala morötterna och koka tillsammans med potatisen.

3. Ta upp morötterna när dom är mjuka och krossa dom tillsammans med smöret och lite salt.

4. Stycka gösen i lämpliga bitar och stek dom hastigt i rejält med smör.

5. Servera den stekta gösen i en djup tallrik tillsammans med färskpotatis, morotsstomp och häll på generöst med kräftbuljong.

Dela det här receptet med dina vänner!