Halstrad gurka med svartrot, syrad grädde och ramslök

Publicerat:
2020-04-01Tillagningstid:
En vårprimör vi inte alltid tänker på men vårens krokiga första gurkor har faktiskt mer smak än de som kommer senare på säsongen. Smak av ostron utan att vi använder oss av det.
Ingredienser
4portioner
- 3stämnesgurkor
- 6stsvartrot
- 1dlsyrad grädde, alt crème fraiche eller smetana
- 2mskinlagda ramslöksknoppar, byts mot kapris om inte ramslök finns
Pistagepesto
- 1dlpistagenötter
- 10-12blad ramslök, kan bytas mot färsk vitlök
- 1stlime
- 1½dlolivolja
- salt och peppar
Så lagar du
Pistagepesto
1. Doppa ramslöken i kokande vatten och skölj den sedan genast i kall vatten, låt rinna av.
2. Mixa ramslöken med olivolja, pistagenötter och lime saften tillsätt olja lite i taget så dressingen får rinnig konsistens.
3. Smaka av med salt och peppar.
Halstrad gurka
1. Skala svartroten och koka den sedan i saltat vatten ca 10 minuter men stick i den och känn så den är färdig och har spänst kvar.
2. Dela gurkan på längden smörj den med en droppe olja, sota den i torr, riktigt het panna på snittytan så den får bra färg.
3. Fördela ut svartroten och skär gurkan lite på tvären i 3 cm bitar fördela ut över svartroten.
4. Toppa med syrad grädde, pistagepesto, färsk ramslök och ramslöksknoppar.