Halstrad hälleflundra med smör på rökta räkor och ruccolapuré

Halstrad hälleflundra med smör på rökta räkor och ruccolapuré

Publicerat:

Ett lättgjort, smakrikt smör med rökta räkor och vitlök förgyller fina fisken, och potatispurén får fin krydda av rucolan.

Ingredienser

4portioner

  • 600 g
    hälleflundra, miljömärkt, eller annan fast vit fisk
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 2msk
    smör

Räksmör

  • 250g
    rökta räkor
  • 75g
    rumsvarmt smör i tärningar
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1dl
    grovhackad dill
  • 2tsk
    pressad saft av lime
  • salt

Roculapuré

  • 3msk
    smör
  • ca 2dl
    het mjölk
  • salt, vitpeppar
  • 50-60g
    rucolasallad
  • 2msk
    smör till fräsning

Servering

  • några
    rökta räkor
  • limeklyftor

Så lagar du

Är fiskbitarna tjocka kan de rimmas 7-8 minuter i en lag på 1 dl salt löst i en liter kallt vatten. Torka av noga, bryn till fin yta i stekpanna och låt gå klart i 100° ugn till 48-50° innertemp.

1. Räksmör: Skala räkorna, ta undan några fina till garnering och lägg kallt. Grovhacka resten, lägg i matberedare med pressad vitlök, dill, limesaft och smör. Kör hastigt så det blandas, räkorna ska inte bli för finfördelade. Smaka ev av med salt, det beror på hur salta räkorna är.

2. Forma "ägg" av smöret med två vattensköljda matskedar, och ställ kallt till serveringen.

3. Mos: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den och blanda med smör och mjölk, kör hastigt med elvisp för fin purékonsistens (obs, inte för länge, då blir den seg). Fräs rucolan i smöret så den mjuknar lite och blanda ner i purén.

4. Stek fisken precis genomstekt i smöret, krydda. Servera omedelbart med mos, räksmör, räkor och limeklyfta.

Dela det här receptet med dina vänner!