Ingredienser
4portioner
- 500glax
- 1burk(ar)kräftstjärtar
- 1tsksalt
- 1krmvitpeppar
- 1/2dldill
- 1/2dlgräslök
- 1msksmör
- <br>
Potatismos med rostad schalottenlök:
- 1 kgpotatis
- 1msksmör
- 3stschalottenlökar
- 3dlmjölk
- 1 1/4tsksalt
- 1krmpeppar
- <br>
Saffranssås:
- 1/3paketsaffran
- 1 1/2dltorrt vitt vin
- 1/2dlvatten
- 3/4-1tärning(ar)fisk- eller hönsbuljong
- 1 dlcreme fraiche
- <br>
Tillbehör:
- 1 stpaprika
- 200gsockerärter
- vattenkrasse eller späda salladsskott
Så lagar du
1. Skär laxen och avrunna kräftstjärtar i mycket små tärningar. Hacka ihop alltsammans. Blanda med salt, peppar dill och gräslök. Ställ åt sidan. <br>
2. Potatismos: skala och koka potatisen. Skala och hacka schalottenlöken fint ors den i smöret och låt den bli lite lätt brynt. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet från potatisen och låt den ånga av. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.<br>
3. Sås: Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och 3/4 buljongtärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner creme fraiche och koka någon minut. Smaka av med mer buljong eller salt och peppar. Ställ åt sidan.<br>
4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Skär paprikan i bitar. Koka sockerärterna och paprikan ca 1 minut. Häll av vattnet.<br>
5. Forma 4 puckar av lax- och kräftrörarn med händerna. Stek dem 1-2 minuter på var sida i smör. Värm under tiden moset och såsen. Lägg upp på varma tallrikar och dekorera med sallad.<br>
<br><br>
Snabbt och lätt går det att göra rätten om du i butiken ber att få laxen skinn och benfri. Skiva först fisken och tärna den sedan fint.