Halstrad lax- och kräfttartar

Halstrad lax- och kräfttartar

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    lax
  • 1burk(ar)
    kräftstjärtar
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar
  • 1/2dl
    dill
  • 1/2dl
    gräslök
  • 1msk
    smör
  • <br>

Potatismos med rostad schalottenlök:

  • 1 kg
    potatis
  • 1msk
    smör
  • 3st
    schalottenlökar
  • 3dl
    mjölk
  • 1 1/4tsk
    salt
  • 1krm
    peppar
  • <br>

Saffranssås:

  • 1/3paket
    saffran
  • 1 1/2dl
    torrt vitt vin
  • 1/2dl
    vatten
  • 3/4-1tärning(ar)
    fisk- eller hönsbuljong
  • 1 dl
    creme fraiche
  • <br>

Tillbehör:

  • 1 st
    paprika
  • 200g
    sockerärter
  • vattenkrasse eller späda salladsskott

Så lagar du

1. Skär laxen och avrunna kräftstjärtar i mycket små tärningar. Hacka ihop alltsammans. Blanda med salt, peppar dill och gräslök. Ställ åt sidan. <br>

2. Potatismos: skala och koka potatisen. Skala och hacka schalottenlöken fint ors den i smöret och låt den bli lite lätt brynt. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet från potatisen och låt den ånga av. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.<br>

3. Sås: Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och 3/4 buljongtärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner creme fraiche och koka någon minut. Smaka av med mer buljong eller salt och peppar. Ställ åt sidan.<br>

4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Skär paprikan i bitar. Koka sockerärterna och paprikan ca 1 minut. Häll av vattnet.<br>

5. Forma 4 puckar av lax- och kräftrörarn med händerna. Stek dem 1-2 minuter på var sida i smör. Värm under tiden moset och såsen. Lägg upp på varma tallrikar och dekorera med sallad.<br>

<br><br>

Snabbt och lätt går det att göra rätten om du i butiken ber att få laxen skinn och benfri. Skiva först fisken och tärna den sedan fint.

Dela det här receptet med dina vänner!