Hamburgerbröd och korvbröd

Publicerat:
2016-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 250gstandardmjölk (20 grader varm)
- 425gvetemjöl special eller liknande
- 35grapsolja
- 25ghonung
- 10gströsocker
- 8gsalt
- 20gjäst
Så lagar du
1. Lös jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet.
2. Knåda på långsam hastighet i ca 5 minuter. Öka farten och knåda ytterligare ca 10 minuter.
3. Tillsätt saltet och knåda i ca 3 minuter och gör därefter ett glutenprov. Om det behövs så knåda lite till.
4. Låt degen vila i smord plastlåda i ca 15 minuter.
5. Dela upp degen i önskad storlek (hamburgerbröd ca 70 g, korvbröd ca 55 gram).
Hamburgerbröd
1. Gör bröden runda och ställ dem på en plåt.
2. Jäs degämnena i 40 minuter (gärna i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten).
3. Tryck degen så att den plattas ut och pensla med äggstrykning och strö lite frö ovanpå om så önskas.
4. Ställ in degämnena i ”jässkåpet” och jäs dem i ytterligare ca 30 minuter.
5. Ta ut plåtarna och långpannan med vattnet och sätt ugnen på 240 grader.
6. När ugnen nått temperaturen så sätt in degen och spruta lite vatten med en blomspruta. Sänk temperaturen till 220 grader och grädda bröden i ca 6-9 minuter tills de fått en vacker färg.
Korvbröd
1. Gör små runda bollar av degen och låt dem vila i 5–8 minuter.
2. Rulla bollarna avlånga (till korvbröd) och sätt dem på bakplåt.
3. Jäs degämnena tills de nått dubbel storlek (gärna i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten).
4. Ta ut plåtarna och långpannan med vattnet och sätt ugnen på 240 grader. När ugnen nått temperaturen så sätt in degen och spruta lite vatten med en blomspruta.
5. Sänk temperaturen till 220 grader och grädda bröden i ca 6–9 minuter tills bröden fått vacker färg.
Se Jesper Långström baka hamburgerbröd och korvbröd i Jespers bakskola i SVT Play.