Hang Doans hemgjorda sushi

Publicerat:
2021-09-08Tillagningstid:
Hang Doan har blivit mer lekfull i sitt sushiskapande och experimenterar friskt med att komma fram med nya smakkombinationer. Nu kan du testa en av Hangs favoriter, monomaki Crazy Salmon.
Ingredienser
6portioner
Monomaki Crazy Salmon
- 1kgRis
- 1dlRisvinäger
- 1paketNoriblad
- 2stGurkor
- 1stMogen avokado
- 0,5kgLax
- Rostade sesamfrön
- Majonnäs smaksatt med chili enligt smak (t.ex. sweet chili eller sriacha)
- Hackad vårlök/lökstjälkar eller gräslök
Utrustning
- Durkslag
- Slev
- Stor skål
- Ren handduk
- Plastfolie
- Sushimatta (gärna av bambu)
- Neutral matolja, för rullning
Hangs hemgjorda sushivinäger
- 200gRisvinäger
- 120gSocker
- 1bit(ar)Kombu (torkat sjögräs, hittas i välsorterade asiatiska butiker)
- 30gHavssalt
- 20mlMirin (japanskt sött matlagningsvin)
Så lagar du
Hangs hemgjorda sushivinäger
- Blanda alla ingredienser i en stor burk med lock och rör om tills allting har löst sig, tillsätt till sist kombun.
- Det är bra att blanda vinägern några dagar i förväg, då kommer smakerna fram. Skruva på locket.
Sushiris
- Tvätta 1 kg rundkornigt (kort) ris i kallt vatten och rör om med händerna tills vattnet är klart. Använd aldrig långkornigt ris för sushi, det blir torrt.
- Låt riset rinna av ca 5 minuter i durkslaget.
Alternativ 1: Koka riset i kastrull
- Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1-2 minuter. Man ska ha den dubbla mängden vatten jämfört med mängden ris.
- Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10 minuter under lock.
- Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Den suger åt sig extra fukt.
- Låt stå 10 minuter eller tills riset har svalnat till en temperatur på 35-40 grader
- Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.
Alternativ 2: Koka riset i en riskokare
- Lägg det sköljda riset i din riskokare och häll i kallt vatten (så kallt som möjligt). Mängden vatten skall vara 140 % av mängden ris. I det här fallet 1400 ml för 1 kg ris.
- Stäng riskokaren och sätt på den.
- Låt riset vila i 10 minuter då kokaren gått in i ett “håll varm”-tillstånd. Öppna aldrig riskokaren under processens gång.
- Skopa över riset i en stor skål.
- Täck skålen med en våt handduk och låt riset vila i ca 15 minuter tills det har svalnat till en temperatur på 35-40 grader.
- Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.