Hangs Isterbandskroppkakor

Hangs Isterbandskroppkakor.

Ingredienser

6portioner

Deg

  • 350g
    potatis (helst kasjurer)
  • ½dl
    potatismjöl
  • ¼dl
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 25g
    smält smör
  • ½tsk
    salt

Fyllning

  • 150g
    syrliga isterband
  • 2st
    schalottenlökar
  • ½dl
    rostade mandlar
  • 5st
    medelstora skogschampinjoner
  • 1
    handfull färsk timjan och salvia

Marinerade skogschampinjoner

  • 5st
    medelstora skogschampinjoner
  • msk
    äppelcidervinäger
  • 1msk
    rapsolja
  • 1
    handfull färsk timjan och salvia
  • salt

Rårörda lingon

  • 1dl
    lingon
  • 2msk
    råsocker

Brynt smör

  • 6st
    rostade mandlar
  • smält smör

Så lagar du

Kroppkakor:
1. Koka potatisen mjuk. Dela potatisarna i mindre bitar och låt svalna. Under tiden potatisen svalnar: Finhacka lök och fräs detta i smör. Skala isterbanden och smula ner dem i pannan tillsammans med löken. Hacka champinjonerna och lägg även detta i pannan. När allt har fått färg läggs det över i en skål.

2. Smält smöret, på låg värme, till kroppkaksdegen och låt svalna. Mosa potatisen i en bunke och blanda i ett vispat ägg. Rör i potatismjöl, vetemjöl och salt. Rör till sist ner smöret. Arbeta degen smidig. Känns degen fortfarande kladdig kan extra potatismjöl röras i. Ställ bunken med degen åt sidan med en bakduk över. Ta fram skålen med fyllningen och rör i finhackad mandel, timjan och salvia. Peppra och salta efter smak (tänk på att isterbanden är rätt så salta i sig).

3. Mjöla händerna. Ta en degklump, i golfbollsstorlek, och platta ut den i handen. Ta en klick av fyllningen och vik ihop kanterna. Forma kroppkakan rund som en boll. Låt kroppkakorna vila under bakduk fram tills kokning.

4. Koka upp en stor gryta vatten och en tsk salt. Lägg i kroppkakorna och låt det koka upp och sänk värmen. Efter ett tag kommer de att flyta upp till ytan – koka 2-3 minuter till utöver det. Plocka upp kroppkakorna med hålslev och låt stå 2-3 minuter innan servering. Servera kroppkakorna med de marinerade champinjonerna, rårörda lingon och brynt mandelsmör.

Marinerade skogschampinjoner:
1. Skiva champinjonerna i ½ cm tjocka skivor. Blanda vinäger, olja och salt i en skål. Rör i champinjonerna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vinäger eller salt. Hacka kryddorna och rör ner hälften i skålen med champinjoner. Låt marinera 15 min. Innan servering rörs resten av kryddhacket ner.

Rårörda lingon:
1. Rör ihop lingon och råsocker.

Brynt smör:
1. Hacka mandlar extra fint och rör ner i varmt, smält smör.

Sävsjölaget om receptet:
Isterband och kroppkakor är två av Smålands och Sävsjös nationalrätter. Med lokala råvaror har Hang maximerat dessa i en ljuv förening med en vietnamesisk twist. Åkrarna runt Sävsjö är mycket steniga. Det var alltså lättare att föda upp djur än att odla spannmål. Isterband blev ett naturligt sätt att ta hand om köttet. Därför har det funnits och finns fortfarande många duktiga tillverkare av isterband runt Sävsjö. Och när en av korvfabrikerna exploderade en natt så regnade det faktiskt isterband från himlen! Smålands landskapspotatis, kajsurer, är en delikatess som höll på att försvinna, trots att den finns med i Mobergs utvandrarepos. Smaken är i världsklass, men de djupa ögonen har gjort sorten kommersiellt ointressant.

Dela det här receptet med dina vänner!