Härlig vegetarisk plockmat till sommarbuffén

Publicerat:
2013-05-30Ingredienser
8portioner
Parmesancheesecake
- 100gsmör
- ½dlsalta jordnötter
- 12digestivekex
Fyllning
- 200gcream cheese
- 250gricottaost
- 3dlriven parmesanost
- 2krmsalt
Dekoration
- 1dlsalta jordnötter
- 1knippa(or)färska rädisor
Sparris i filodeg
- 1knippa(or)grön sparris
- 2stora ark filodeg
- 2dlriven parmesan
- 1ägg
- flingsalt
Sötsalt tilltugg
- 75gfetaost
- 150gvattenmelon
- 1kruk(or)färsk mynta
- 24tandpetare
Fyllda champinjoner
- 12färska stora och fina champinjoner
- 1finhackad vitlöksklyfta
- 2mskhackad persilja
- 1dlriven parmesanost
- 2tskfinrivet citronskal
- 2mskrumstempererat smör
- salt och peppar
Chèvresallad med röda linser
- 300gröda linser
- 2vitlöksklyftor
- 2selleristjälkar
- 1gul lök
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1mskolivolja
- 1ask(ar)cocktailtomater, ca 15 st
- 1knippa(or)gräslök
- 250gchèvre
- 2mskgrovhackad bladpersilja
Dressing
- 1dlolivolja
- ½dlcitronjuice
- 3rivna vitlöksklyftor
- salt och peppar
Hallon- och marängrulltårta
- 1msksmält smör
- 4äggvitor
- 1 ½ dlströsocker
- 150gcream cheese
- 2dlcrème fraiche
- 2tskvaniljsocker
- 1mskflorsocker
- 3dlfärska hallon
Så lagar du
Parmesancheesecake
ca 10 bitar
1. Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret. Mixa kexen och nötterna i en matberedare och tillsätt smöret.
2. Tryck sedan ut blandningen i en form med löstagbar kant.
3. Vispa färskost med ricotta, riven parmesan, ägg och salt till en smet och bred ut på digestivebottnen i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter tills fyllningen stelnat. Låt kallna. Dekorera med hackade nötter och klyftade rädisor.
Sparris i filodeg
1. Sätt ugnen på 200 °C. Tina filodegen och skär i bitar så att sparrisarna får plats på längden och cirka 5 cm på andra ledden.
2. Rulla i varje sparrisstängel i en degbit och pensla sista centimetern av degen med vispat ägg och "klistra" ihop.
3. Lägg rullarna på ett ugnsfast fat, strö över riven parmesan och baka i ugnen cirka 15 minuter.
Sötsalt tilltugg
Tärna fetaost och vattenmelon och trä upp en bit av varje med ett myntablad på en tandpetare.
Fyllda champinjoner
1. Sätt ugnen på 225°C. Lossa foten på varje champinjon. Finhacka de borttagna svampdelarna och blanda med resten av ingredienserna.
2. Fyll hålet i champinjonen där svampfoten satt med blandningen och gratinera i ugn ca 8 minuter.
Chèvresallad med röda linser
1. Skala och dela löken i fyra delar och skär sellerin i mindre bitar. Koka upp en liter vatten med olivolja, persilja, lök, två hela vitlöksklyftor och selleri. Rör ned linserna och låt det hela få ett uppkok. Rör helst hela tiden. Låt koka ett par minuter och häll sedan av linserna i ett durkslag och plocka bort smasättarna.
2. Ta bort ostkanterna och smula osten i centimeterstora bitar. Vänd ned osten i linserna I en stor skål medan linserna fortfarande är varma. Blanda ihop dressingen och häll över linserna. Lägg i de delade cocktailtomaterna och garnera med hackad gräslök och persilja.
Hallon- och marängrulltårta
1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i en bakform 25x30 cm. Pensla pappret med smält smör.
2. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret vartefter du vispar och vispa tills smeten är tjock och blank. Bred ut marängsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Stjälp sedan upp på smörpapper med strösocker och låt svalna.
3. Vispa färskost och creme fraiche till en slät smet med vanilj- och florsocker och bred ut på marängbotten. Strö över hallon och rulla ihop hårt till en rulltårta med hjälp av det sockrade papperet. Skär upp i skivor och servera.
Drycker:
Gardo & Morris Brut Rosé, Nya Zeeland, nr 7732, 109 kronor
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2012, Frankrike, nr 2295, 79 kronor
Reserva del Pueblo Riesling 2012, Chile, nr 6011, 89 kronor
Leth Rosé 2012, Österrike, nr 2261, 79 kronor
Bolgarello Rosso Sangiovese 2011, Italien, nr 2325, 75 kronor
Nivole, Italien, nr 7787, 74 kronor (37,5 cl)
Alkoholfritt:
P.Lex Pure, Italien, nr 1971, 55 kronor (säljstart 1/6 2013)
Toselli Spumante, Italien, nr 1996, 34 kronor