Hasselbacksgratäng med timjan

Hasselbacksgratäng med timjan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det bästa av två rätter, krämig potatisgratäng och krispig hasselbackstopp.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    fast potatis
  • 2st
    röda lökar
  • 3dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • 2dl
    crème fraiche (kokbar)
  • 200g
    lagrad hårdost, riven
  • 1tsk
    torkad timjan eller ett par kvistar färsk
  • 2tsk
    salt
  • 2tsk
    svartpeppar
  • 2-3st
    vitlöksklyftor

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor. Om du använder matberedare så ta den tunnaste skivan, ca 2 mm tjocka skivor. Du kan även använda mandolin, akta fingrarna bara.

3. Blanda grädde, crème fraiche, ost, timjan, salt och peppar. Pressa i vitlök. Lägg potatisskivorna i gräddblandningen och rör om så att alla skivor blir täckta. Det blir ett tunt lager.

4. Stapla skivorna och ställ dem i formen med sidan upp (tvärtom en vanlig potatisgratäng). Det behöver inte vara perfekt, oregelbundet blir fint och gott i det här sammanhanget. Varva med lökskivorna. Häll resterande ostgrädde över.

5. Ställ in mitt i ugnen och grädda tills potatisen är mjuk i mitten och ytan är vackert gyllene. Det tar ca 30 minuter, men ugnar gräddar olika så du kan behöva korrigera efter din ugn.

Tips

Gratänger har en tendens att koka över beroende på vilken form man har. För att slippa städa ugnen på nyårsafton så är ett tips att antingen använda en form med lite högre kant, eller ställ in en plåt, alternativt ett folieark, på botten av ugnen.

Dela det här receptet med dina vänner!