Hela Sveriges smörgåstårta

Publicerat:
2015-04-29Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 15portioner
Botten
- 8sthalvmåneformade brödkakor (2 pkt)
Ostkräm till fyllningar och täcke
- 600gfärskost naturell
- 6dlcrème fraiche
- 1,5tsksalt
- 1tskvitpeppar
Skinkfyllning
- ½sats(er)ostkräm
- 200gskinka
- 1dlinlagd gurka
- 1stäpple
- 10cmpurjolök
Äggfyllning
- ¼sats(er)ostkräm
- 5sthårdkokta ägg
- ½dlhackad persilja (fryst går bra)
- 1tsksenap (valfri sort)
Till garnering
- 12skiva(or)skinka
- 12skiva(or)ost
- 1paketcocktailtomater
- ½stgurka
- 3sthårdkokta ägg, klyftade
Till kantning
- 1 kruka sallad eller 2 dl krossade ostkrokar (valfritt)
Så lagar du
Ostkräm
1. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin/elvisp. Smaka av med salt och peppar.
2. Dela upp krämen i 4 lika stora delar. Spara 1/4 till täcke, ställ i kyl. Använd inte light färskost eller crème fraîche, de går inte att vispa på samma sätt.
Skinkfyllning
3. Finhacka skinka, gurka, äpple och purjo. Blanda med hälften av ostkrämen.
Äggfyllning
4. Finhacka ägg och persilja. Blanda med senap och en fjärdedel av ostkrämen.
Montering
5. Lägg ihop 2 brödskivor till en cirkel på en bricka, bred ut hälften av skinkfyllningen ovanpå. Jämna till. Lägg på ett lager bröd, bred på äggfyllning. Lägg på ett lager bröd och resterande skinkfyllning, avsluta med ett lager bröd.
6. Täck med något fuktad handduk eller plastfolie. Ställ i kylen. Detta kan du med fördel göra dagen innan, men det är inte nödvändigt.
7. Kantskär tårtan runt om. Stryk upp dvs täck tårtan runt om med resterande ostkräm. Lägg rullar av skinka och ost vackert ovanpå tårtan. Lägg på äggklyftor, tomater och gurkskivor.
8. Garnera kanterna med sallad eller tryck fast krossade ostkrokar på kanterna.
Så gör du tårtan vegetarisk, veganskt, fri från gluten, laktos eller allergifri