Helgrillad påskkyckling med rostade primörer

Publicerat:
2019-04-17Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1hel kyckling
Smaksatt smör
- 100gsmör
- 2msktimjan, finhackad
- 2mskrosmarin, finhackad
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 1citron, skalet
Fyllning
- 1citron
- 1knippa(or)timjan
- 1knippa(or)rosmarin
- salt och svartpeppar
Rostade primörer
- 500gdelikatess- eller färskpotatis
- 500gsmå knippmorötter
- 1knippa(or)knipplök
- 250gsparris
- 1ask(ar)färska haricots verts
- 1citron
- 2mskolivolja
Tillbehör
- rostad vitlökskräm
- ramslöksmajonnäs
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka kycklingen ordentligt.
2. Blanda smör med finhackad timjan, rosmarin, finhackad vitlök och skalet från en citron.
3. Lossa försiktigt skinnet från bröst och lår. Lirka in cirka 2 msk smör under skinnet. Smält resten av smöret i en liten kastrull.
4. Salta och peppra kycklingen på in- och utsidan.
5. Skär citronen i klyftor och stoppa in i kycklingen tillsammans med en knippa rosmarin och en knippa timjan.
6. Lägg kycklingen i en form med bröstsidan ner. Pensla ordentligt med det smälta smöret. Rosta kycklingen i cirka 25 minuter. Pensla då och då.
7. Vänd bröstet är uppåt, pensla ordentligt med smält smör och sätt in i ugnen i ytterligare 25 minuter eller tills innertemperaturen på den tjockaste delen är 60 grader.
8. Förbered primörerna. Dela potatisar och morötter på hälften. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar.
9. Dela lök och rädisor på hälften. Bryt av det träiga på sparrisen. Lägg åt sidan.
10. Ta ut kycklingen och höj värmen på ugnen till max.
11. Sätt in plåten med potatis och morötter. Sätt ett galler ovanför och lägg kycklingen på gallret.
12. Grilla den tills innertemperaturen är 68 grader. Täck löst med folie om den får för mycket färg.
13. Ta ut kycklingen. Blanda lök, sparris, haricots verts och rädisor med potatisen och sätt in i ugnen igen i 15 minuter. Lägg citronen delad i halvor på plåten.
14. Pressa citron över grönsakerna när de är klara.
15. Servera kycklingen med rostade primörer, vitlökskräm och/eller ramslöksmajonnäs.