Helrostad rödbeta med syrad rödkål

Helrostad rödbeta med syrad rödkål

Ingredienser

  • 2
    slangrödbetor (taunus), eller 4-6 vanliga, runda
  • ¼
    rödkål
  • 1
    silverlök
  • ½dl
    sherryvinäger
  • 1kruk(or)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1dl
    smör
  • 2
    vitlöksklyftor
  • smör till stekning

Till servering

  • tryffelsky
  • dansk fläskryg

Så lagar du

1. Skrubba rödbetor noga runt om. Baka med 1 dl vatten, lite salt och timjan i en gryta med lock, i ugnen på 175 grader.

2. Vid servering steker du rödbetorna i levande smör, krossad vitlök och några kvistar timjan.

3. Strimla lök och vitkål fint. Svetta löken och kålen i olivolja. Tillsätt timjan, rosmarin, sherryvinäger och vatten. Låt sjuda tills mjuk.

4. Tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar. Servera som en bädd under skivade rödbetor. Serveras med fördel med en tryffelsky och dansk fläskrygg.

Dryckestips

Lågalkoholöl
Wermlands Lättöl 2,2 %, Werlmands Brygghus
Alkoholfri Julöl, Brown Ale 0,4 %, Nils Oscar, 
Picnic Sour Ale Organic 2,2 %, Brekeriet Beer
Tropic Folk Sour Fruit Ale 3,5 %, Dugges
Kusken Svensk Lätt Ale 2,2 %, Hantverksbryggeriet Västerås

Cider
Ecusson Cidre Bio Brut 4,5 %
Jus de Pommes Artisanal Pétillant Biologique 0 %, La Ribaude
Skepparps Flaskjäst Cider Svenska Äpplen 6 %, Österlen

Dela det här receptet med dina vänner!