Helstekt lax med rosépeppar, löksallad och rotfruktskross

Helstekt lax med rosépeppar, löksallad och rotfruktskross

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Helstekt lax med rosépeppar

  • 600g
    lax
  • 1msk
    rosépeppar
  • 1msk
    salt
  • 2dl
    vin

Löksallad

  • 1st
    purjolök
  • 1st
    lök
  • 1st
    lök
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1msk
    olivolja
  • 1tsk
    socker

Rotfruktskross

  • 2st
    palsternackor
  • 8st
    potatisar
  • ¼st
    rotselleri
  • 1tärning(ar)
    buljong
  • 1st
    citron
  • 1msk
    olivolja
  • 1krm
    peppar
  • 1knippa(or)
    dill
  • ½ask(ar)
    ärtskott

Så lagar du

Helstekt lax med rosépeppar och löksallad

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär laxen i portionsbitar (eller be någon butiken göra det åt dig). Lägg bitarna i en ugnsfast form, tätt ihop så att de ser ut som en hel lax igen. Lägg rosepeppar och flingsalt i en mortel och mal till ett grovt pulver. Häll blandningen över laxen.

Skär purjolöken i strimlor på snedden. Dela rödlöken i tunna klyftor, den gula löken i ringar och schalottenlöken i stavar - de olika formerna är för att det ska se lite festligare ut.

Blanda alla löksorter och fördela runt laxen i formen. Häll på vinet. Ringla över olivolja och strö över sockret.

Häll vinet över löksalladen.

Ställ i ugnen i 20 minuter.

Rotfruktskross

Dela potatis, palsternackor och rotselleri i bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka - ca 15 min. Värm 1 dl buljong, pressa i en citron (spar skalet), häll i olivoljan och krydda med vitpeppar. Mosa grönsakerna i buljongen med en potatisstöt (en vanlig visp går också bra). Hacka i dill, men spar de finaste topparna till garneringen.

Garnera rikligt med ärtskott, dilltoppar och skalet av en halv citron.

Kostnad: ca 32 kr / person

Dela det här receptet med dina vänner!