Helstekt lax med rosépeppar, löksallad och rotfruktskross

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Helstekt lax med rosépeppar
- 600glax
- 1mskrosépeppar
- 1msksalt
- 2dlvin
Löksallad
- 1stpurjolök
- 1stlök
- 1stlök
- 2stschalottenlökar
- 1mskolivolja
- 1tsksocker
Rotfruktskross
- 2stpalsternackor
- 8stpotatisar
- ¼strotselleri
- 1tärning(ar)buljong
- 1stcitron
- 1mskolivolja
- 1krmpeppar
- 1knippa(or)dill
- ½ask(ar)ärtskott
Så lagar du
Helstekt lax med rosépeppar och löksallad
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär laxen i portionsbitar (eller be någon butiken göra det åt dig). Lägg bitarna i en ugnsfast form, tätt ihop så att de ser ut som en hel lax igen. Lägg rosepeppar och flingsalt i en mortel och mal till ett grovt pulver. Häll blandningen över laxen.
Skär purjolöken i strimlor på snedden. Dela rödlöken i tunna klyftor, den gula löken i ringar och schalottenlöken i stavar - de olika formerna är för att det ska se lite festligare ut.
Blanda alla löksorter och fördela runt laxen i formen. Häll på vinet. Ringla över olivolja och strö över sockret.
Häll vinet över löksalladen.
Ställ i ugnen i 20 minuter.
Rotfruktskross
Dela potatis, palsternackor och rotselleri i bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka - ca 15 min. Värm 1 dl buljong, pressa i en citron (spar skalet), häll i olivoljan och krydda med vitpeppar. Mosa grönsakerna i buljongen med en potatisstöt (en vanlig visp går också bra). Hacka i dill, men spar de finaste topparna till garneringen.
Garnera rikligt med ärtskott, dilltoppar och skalet av en halv citron.
Kostnad: ca 32 kr / person