Helstekt oxfilé med potatis- och svampgratäng, rödvinssky och rivet ostsmör

Publicerat:
2016-12-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600goxfilé i bit
- 1tsksalt
- 1krmnymalen vitpeppar
- 2msksmör till stekning
- 150gkörsbärs- eller plommontomater på kvist
- olivolja
Potatis- och svampgratäng
- 1kgfast potatis
- ca 1litergrönsaksbuljong av tärning eller koncentrerad fond
- 400gskogschampinjoner
- 2stgula lökar
- 3 + 2 msksmör till stekning
- 1tsksalt
- 1krmsvartpeppar
- 1knippa(or)persilja
- 100gneutral färskost
- 5-6dlriven lagrad hårdost, t.ex. Västerbotten
Rödvinssky
- 3mskfinhackad gul lök
- 2krmgrovmalen svartpeppar
- 2msksmör till stekning
- 2dlrött vin
- 2dlvatten
- 2mskkoncentrerad kalvfond
- 75grumsvarmt smör i tärningar
- ev salt
Ostsmör
- 50ggetost
- 50grumsvarmt smör
Så lagar du
Ostsmör
1. Skala ev osten, mixa den slät med smöret i matberedare. Forma en boll, slå in i plastfolie och frys riktigt hård.
Potatis- och svampgratäng
1. Skala potatisen och skiva den tunt. Koka den så gott som mjuk i buljongen, ta upp med hålslev och lägg i en bunke.
2. Rensa och grovhacka svampen, grovhacka löken. Fräs svampen i 3 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk smör och löken, stek vidare på högre värme några minuter. Salta och peppra.
3. Grovhacka persiljan. Mixa svamp och lök i matberedare. Tillsätt persilja och ost och kör till en fast kräm, inte alltför finfördelad.
4. Smörj en stor gratängform väl. Bottna med en tredjedel av potatisen. Bred hälfen av svampkrämen över, fördela en tredjedel av den rivna osten. Lägg ett nytt lager potatis, svamp och ost, avsluta med potatis och ost.
5. Sätt ugnen på 175°. Grädda gratängen mitt i ugnen ca 30 min, till fin färg (kör ev lite grill på slutet).
Rödvinssky
1. Fräs lök och peppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills 1 1/2–2 dl återstår.
2. Sila såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka eventuellt av med salt.
Oxfilé
1. Krydda köttet med salt och peppar, bryn det runt om i smör. Ställ kallt. Hit kan du förbereda.
2. Inför servering: Sätt ugnen på 125°. Stek köttet mitt i ugnen till 55° innertemperatur – det tar 40–50 minuter. Pensla tomaterna med olja och låt dem gå med i ugnen de sista 20 minuterna. Ta ut kött och tomater, lägg folie luftigt över. Värm på gratäng och sås.
3. Servering: Skiva upp köttet och fördela på fyra tallrikar med gratäng och tomater. Ringla över lite sky och servera resten bredvid. Riv till sist ostsmöret över köttet vid bordet.
Dryckestips
2014 Santa Duc Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes, Frankrike
Nr 73018, 116 kr, ekovin
eller
2013 La Grola, Italien
Nr 42334, 169 kr
Alkoholfritt
2016 Jacob’s Creek Unvined Shiraz, Australien
Nr 1994, 59 kr