Helstekt piggvar

Publicerat:
2021-10-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2kghel piggvar (eller rödspätta)
- 2+2msksmör
- salt, efter smak
- 1knippa(or)sparris
- 1ekologisk citron, zest
- 1knippa(or)vårlök
- olivolja
- nymalen svartpeppar, efter smak
- 1knippa(or)färsk dill
- ev brynt smör
Så lagar du
- Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en form som är stor nog att rymma hela fisken. Lägg i fisken och salta ordentligt på skinnet. Klicka på smör tills du börjar skämmas, då vet du att det blir gott! Baka fisken i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är ca 48 grader.
- Skölj under tiden sparrisen och hyvla bort de “tuggigaste” bitarna av bottendelen av sparrisen. Skölj lök och citron och riv citronskalet (zesten).
- Grilla lök och sparris ordentligt på grill eller i grillpanna på hög värme. Det går även att tillaga dem i gjutjärnspanna eller i ugnen bredvid fisken. De ska bli lite svarta, men se till att de inte blir för mosiga, det ska finnas lite tuggmotstånd kvar. När grönsakerna är klara, ringla över lite god olivolja och strö över salt, peppar och citronzest efter smak.
- Servera allt på ett fat, klipp över dill och toppa om möjligt med lite brynt smör.
Tips
Om du vill ha en ursäkt att dra igång grillen i oktober går piggvar alldeles utmärkt att tillaga ”à la Ekstedt”, alltså på grillen eller över öppen eld. I så fall är ett halster att rekommendera – och vänta med smöret till efter tillagning.
Det går bra att skära citronen och baka i ugnen ovanpå fisken.
De delar du hyvlat av sparrisen kan paneras lite snabbt i en tempurasmet för att sedan friteras och användas som garnityr till rätten. Inget svinn!
Servera gärna på ett vackert fat. Snyggare fat = godare mat – det är sedan gammalt!