Hemgjord piadina med fyllningar

Publicerat:
2021-10-12Tillagningstid:
Piadina är ett italienskt mjukt tunt bröd med sina rötter i trakten av Rimini i Emilia Romagna. Det är enkelt att göra själv och du kan fylla det med nästan vad som helst.
Ingredienser
6portioner
- 6dlvetemjöl, 360 g
- 1tsksalt
- 1tskbakpulver
- ½dlolivolja
- 2dlvatten, 200 g
- olivolja till pensling
Så lagar du
- Blanda de torra ingredienserna gärna i matberedare. Blanda ner olivolja och vatten. Arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i 6 delar, forma dem till runda bullar. Kavla ut dem tunt till stora rundlar på lätt mjölat bord. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna.
- Pensla det utkavlade brödet med olivolja. Lägg brödet i en het gjutjärnsstekpanna med den oljade sidan ner. Grädda ½ –1 minut tills brödet börjar få lite färg. Pensla under tiden med olivolja på ovansidan och vänd och grädda ytterligare ca ½ minut tills brödet börjar få färg. Lägg det i dubbla handdukar. Fortsätt och grädda resten. Lägg bröden ovanpå varandra i handduken. När de har svalnat kan du förvara dem i plastpåse om du inte ska fylla dem med en gång.
- Lägg på önskad fyllning. Vik över till en halvmåne och pressa samman. Stek i torr stekpanna på medelvärme, ½–1 minut, vänd och stek på andra sidan ½–1 minut tills osten smälter. Servera dem nygräddade.
Förslag på fyllningar
Förslag på fyllning till en (1) piadina. I princip kan du fylla med nästan vad som helst, men inte för blöta ingredienser.
En halv mozzarella, á 125 gram, är lagom till en piadina. Riv mozzarellan och försök pressa ur vätska och låt dem gärna ligga på hushållspapper för att suga upp vätska.
Parmaskinka
2-3 skivor parmaskinka
½ mozzarella
Riven eller hyvlad parmesan
Basilikablad
Mortadella
1–2 skivor mortadella
½ mozzarella
rucolablad
Vego med ost
½ mozzarella
grovriven eller hyvlad parmesanost
strimlor av soltorkade tomater i olja (avrunna)
rucolablad eller basilika
Svensk variant
1–2 skivor kokt eller rökt skinka
dijonsenap
3 skivor hårdost t ex Västerbottensost, prästost