Hemgjord piadina med fyllningar

Hemgjord piadina med fyllningar

Publicerat:

Tillagningstid:

Piadina är ett italienskt mjukt tunt bröd med sina rötter i trakten av Rimini i Emilia Romagna. Det är enkelt att göra själv och du kan fylla det med nästan vad som helst.

Ingredienser

6portioner

  • 6dl
    vetemjöl, 360 g
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    bakpulver
  • ½dl
    olivolja
  • 2dl
    vatten, 200 g
  • olivolja till pensling

Så lagar du

  1. Blanda de torra ingredienserna gärna i matberedare. Blanda ner olivolja och vatten. Arbeta ihop till en deg.
  2. Dela degen i 6 delar, forma dem till runda bullar. Kavla ut dem tunt till stora rundlar på lätt mjölat bord. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna.
  3. Pensla det utkavlade brödet med olivolja. Lägg brödet i en het gjutjärnsstekpanna med den oljade sidan ner. Grädda ½ –1 minut tills brödet börjar få lite färg. Pensla under tiden med olivolja på ovansidan och vänd och grädda ytterligare ca ½ minut tills brödet börjar få färg. Lägg det i dubbla handdukar. Fortsätt och grädda resten. Lägg bröden ovanpå varandra i handduken. När de har svalnat kan du förvara dem i plastpåse om du inte ska fylla dem med en gång.
  4. Lägg på önskad fyllning. Vik över till en halvmåne och pressa samman. Stek i torr stekpanna på medelvärme, ½–1 minut, vänd och stek på andra sidan ½–1 minut tills osten smälter. Servera dem nygräddade.

Förslag på fyllningar

Förslag på fyllning till en (1) piadina. I princip kan du fylla med nästan vad som helst, men inte för blöta ingredienser.

En halv mozzarella, á 125 gram, är lagom till en piadina. Riv mozzarellan och försök pressa ur vätska och låt dem gärna ligga på hushållspapper för att suga upp vätska.

Parmaskinka

2-3 skivor parmaskinka
½ mozzarella
Riven eller hyvlad parmesan
Basilikablad

Mortadella

1–2 skivor mortadella
½ mozzarella
rucolablad

Vego med ost

½ mozzarella
grovriven eller hyvlad parmesanost
strimlor av soltorkade tomater i olja (avrunna)
rucolablad eller basilika

Svensk variant

1–2 skivor kokt eller rökt skinka
dijonsenap
3 skivor hårdost t ex Västerbottensost, prästost

Dela det här receptet med dina vänner!