Hemgjorda orecchiette

Publicerat:
2021-05-04Tillagningstid:
En pastasort från Apulien som görs för hand med kärlek och omsorg. De små ”öronen” görs med tummen eller en bordskniv och är ett trivsamt pyssel för flera kockar.
Ingredienser
4portioner
- 6dldurumvete
- ca 2dlvarmt vatten
Så lagar du
- Värm vattnet i en kastrull tills det är precis så varmt så att det nästan inte längre går att röra vid det med fingrarna
- Lägg mjölet i en hög på en arbetsyta eller ett bakbord. Gör en krater i mitten och häll i hälften av vattnet.
- Blanda med mjöl, tillsätt mer vatten och arbeta in vattnet en liten mängd i taget. Du vill ha en ganska torr deg, men som håller ihop och inte spricker för lätt.
- Knåda den i ca 10 minuter så den blir smidig och elastisk.
- Plasta in degen och låt den stå i cirka 30 minuter.
- Delar degen i mindre hanterbara bitar och rulla dem till ca 1 cm tjocka korvar. Skär därefter av ca 1 cm långa bitar.
- Använd tummen eller tryck en knivsudd mot kanten på biten samtidigt som du drar kniven mot dig. Tryck hårt, först nedåt och sedan dra emot dig.
- När du fått en snäckliknande pastabit som resultat så vänder du ”snäckan” ut och in på tummen.
- Lägg på en mjölad bricka och fortsätt med resten av degen.
- Låt gärna pastan ligga och torka en stund och koka därefter i rikligt saltat vatten ca 3 minuter. Kom ihåg att använda pastavattnet för att reda din sås.