Hemlagat örtsalt

Publicerat:
2020-06-12Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
- färska örter
- grovt salt
- någraklyfta(or)vitlök
Så lagar du
1. Rensa örterna, finhacka vitlöken och kör i en mixer eller matberedare tillsammans med grovt salt. Fortsätt mixa tills blandningen liknar en gröt.
2. Mängden salt är en smaksak med Marita använder 2 dl grovsalt till 3 liter örter.
3. Tryck ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att blandningen är helt slät.
4. Sätt ugnen på 50 grader, sätt en slev i ugnsdörren så att det kommer in luft. Låt stå i ugnen tills det är helt torrt. Det kan ta flera timmar.
5. Kör den snustorra blandningen i en matberedare och häll upp i burkar med tätslutande lock.
Tips
Marita säger i programmet att hon använder alla örter, men ibland lagar hon sitt örtsalt på bara en ört, till exempel basilika. De örter man ser henne samla in i programmet är vitlöksgräslök, anisisop, citronmeliss och gräslök.