Hemmagjorda våfflor med egen hjortronsylt

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Våfflor, 6-8 stycken
- 4dlmjölk
- 1tskbakpulver
- 3dlvetemjöl
- 100gsmör smält och avsvalnat
- ½vaniljstång "märgen"
Hjortronsylt
- 1000ghjortron
- 800gsocker
- 1citron, saften
Så lagar du
Våfflor
1. Blanda vetemjöl, bakpulver och häll i mjölken samtidigt som ni vispar.
2. Tillsätt smöret och vaniljen, vispa till en slät smet.
3. Värm upp våffeljärnet, pensla laggen med smör för att undvika att våfflan ska fastna.
4. Lägg i ca 1 dl smet och grädda tills att våfflan är gyllenbrun.
Hjortronsylt
Dag 1
1. Rensa hjortronen
2. Blanda bären med socker samt citronsaft, koka upp under omrörning.
3. Häll upp i en bunke och låt kallna. Täck med plastfilm och ställ i kylen till nästa dag.
Dag 2
1. Häll upp hjortronen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
2. Koka sockerlagen i en syltgryta (koppargryta). Pensla grytans insida med en pensel som doppas i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller i sylten.
3. Koka sockerlagen till en temperatur på ca 112-114 grader.
4. Häll i hjortronen och koka till en temperatur på ca 105-107 grader.
5. Häll upp sylten i steriliserade burkar. Sätt på lock med en gång och vänd burkarna upp och ner.
6. Serveras till våfflorna med vaniljglass.