Het tjälknöl på älg med nudelsallad och limedressing

Ingredienser
4 - 5portioner
- 1,2 kgfärsk eller tinad älgstek, t ex fransyska
Marinad
- 2dljapansk soja
- 1dlrapsolja
- 1 ½ msksambal oelek
- 2 stjälkar citrongräs, strimlat
- 2tsksesamolja
- 5cmfärsk ingefära, riven
- 4stvitlök, riven
- 1dlteriyakisås (du behöver totalt 3 dl i receptet=1 flaska)
Nudelsallad med limedressing
- 200gglasnudlar
- 2stmorötter, strimlade
- 1/2 stpurjolök, strimlad
- 1ströd paprika, strimlad
- 1kruk(or)koriander, hackad
- 1dlsalta jordnötter, hackade
- Till garnering: salladsblad, koriander, jordnötter
Limedressing
- 2stekologiska lime, pressade och skalet rivet
- 2dlfärdig teriyakisås
- 1tsksesamolja
- 1ströd spansk peppar, urkärnad och finhackad
- 4cmfärsk ingefära, riven
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsform, stick in termometer i den tjockaste delen och ställ in på 62 grader för medium. Grädda tills köttet är färdigt, det tar 2½–3 timmar. Blanda ihop marinad (nedan) under tiden.
2. Lägg den färdiga steken varm i marinaden, låt svalna. Lägg i plastpåse, förslut och ställ i kyl 4–5 timmar. Förbered nudelsallad och dressing (nedan) under tiden. Skär köttet i tunna skivor, täck över med plastfolie, kyl till servering.
3. Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå 3 minuter. Häll av och spola med kallt vatten, låt rinna av. Förbered resterande ingredienser till salladen, lägg dem var för sig på ett fat. Blanda samtliga ingredienser till dressing.
4. Vid servering: Blanda samtliga ingredienser till salladen, vänd ner hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat med salladsblad, toppa med kött, resterande dressing och om du vill, extra nötter och koriander.