Hjortfärsfyllda piroger med mynta och chilidipp

Hjortfärsfyllda piroger med mynta och chilidipp

Ingredienser

4 - 6portioner

Piroger, cirka 30 stycken små piroger.

  • 300g
    hjortfärs, kan bytas ut mot något annat viltkött
  • 1st
    gul lök
  • 1msk
    färsk ingefära, ca 20g
  • 1msk
    curry
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    färsk mynta
  • 2st
    äggulor
  • 2msk
    grädde
  • 2paket
    fryst smördeg á 425 g 5 st plattor
  • mjöl
  • salt och nymalen vitpeppar

Mynta och chilidipp

  • 1/2dl
    olivolja
  • 2msk
    färsk mynta
  • 2st
    salladslökar
  • 1msk
    färsk spansk röd pepparfrukt
  • 1krm
    garam masala (indisk kryddblandning, finns färdig på burk)
  • 2tsk
    socker
  • saften av en ½ citron
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

Piroger

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala löken samt ingefäran, finhackas.

3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek löken samt ingefäran på medelhög värme i ca 2 minuter. Tillsätt sedan curryn som får fräsa med i ca ½ minut .

4. Hög temperaturen i stekpanna och lägg i färsen, stek tills dess att färsen är genomstekt. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

5. Finhacka myntan och rör ned den i den kalla färsen.

6. Vispa samman äggulorna med grädden.

7. Mjöla och kavla ut den lätt tinade smördegen. Ta ut ca 30 stycken 7 cm i diameter stora rundlar ur plattorna med mått eller med ett glas.

8. Lägg ca 10 g färs till fyllning i varje rundel.

9. Pensla med äggblandningen runt kanten, vik över och nyp ihop kanten med en gaffel.

10. Lägg upp på en plåt, grädda i ca 10-15 minuter eller tills att pirogerna har fått en gyllenbrunfärg.

Myntasås

1. Finhacka grönsakerna, se upp så att det inte kommer med frön från pepparfrukten.

2. Blanda övriga ingredienser med grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera till de varma pirogerna.

Dela det här receptet med dina vänner!