Hjortfilé med gräddsås och hasselbackspotatis

Publicerat:
2016-01-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Hjort
- 600ghjortfilé, i bit, putsad från hinnor
- salt och peppar
- smör till stekning
Hasselbackspotatis
- 8stpotatisar, jämnstora
- 100gsmör
- 50gvästerbottenost, riven
- salt och nymalen vitpeppar
Gräddsås
- ½stgul lök, finhackad
- 4stkrossade enbär
- 1mskfärsk timjan
- 50gsmör
- 3mskviltfond på flaska alt. 2 dl egenkokt viltfond
- 2dlvatten (utesluts om du kokar egen fond)
- 4dlgrädde
- 1dlcrème fraiche
- 1msksvart vinbärsgelé
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
Hasselbackspotatis
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker och smörad form.
3. Pensla dem med och häll sen över hälften av smöret och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min.
4. Ta ut dem och pensla och häll över resten av smöret. Salta, peppra och strö till sist över riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
Hjortfilé
1. Salta och peppra filén runt om, stek den i smör i panna tills innertemperaturen är 64 °C.
2. Låt den sedan vila på skärbrädan ca 10 minuter. Skär den precis innan serverandet i 1 cm tjocka skivor.
Tips: Om man vill ha köttet mer rosa eller nästan blodigt, stek till 60 °C. Vill man ha mer genomstekt kan man låta köttet bli 68 °C, men över 70 °C blir köttet bara torrt och tråkigt.
Gräddsås
1. Fräs lök, enbär och timjan i 20 g av smöret på medelstark värme.
2. Tillsätt fond, vatten, crème fraiche och grädde. Reducera tills ca 3 dl sås återstår.
3. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaksätt med gelé, salt och peppar. Till sist vispas smöret i. Sen bör inte såsen koka mer!