Hjortronmyrsdröm

Publicerat:
2014-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Grund
- 1stsockerkaka
Fyllning
- 2stäpplen (syrlig, svensk sort)
- ev. 1-2msksocker
- 3stäggulor
- 3dlmjölk
- 1½ - 2mskmaizena
- 2msksocker
- 25gosaltat smör, rumstempererat
- hjortronkärnor från purén
Topping
- 2dlvispad grädde
- 3mskcream fraiche
Garnering
- 3dlhjortronpuré
- hela hjortron
Så lagar du
1. Gör en valfri, luftig sockerkaka. Låt kakan svalna helt.
2. Stansa ut 4 runda kakbitar med lämplig stans, cirka 5 cm, och dela dem i mitten så du får 8 stycken runda kakbitar.
3. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Tillsätt eventuellt socker och smält i kastrull på svag värme. Låt kallna helt, den ska vara kylskåpskall. Går mycket bra att förbereda innan.
4. Värm upp mjölken varsamt. Låt den inte koka. Medan mjölken värms upp blandas ägg, socker och maizena till en slät röra. När mjölken är het, vispas äggblandningen ner. Vispa hela tiden på svag värme tills dess att krämen tjocknat. Låt kallna helt. Vispa i rumsvarmt smör till en slät kräm. Ställ sedan in krämen i kylskåp och låt den bli helt kall.
5. Lägg färska, eller upptinade hjortron i en metallsil. Mosa och tryck ur purén genom det finmaskiga nätet i silen. Kvar blir kärnorna som används till fyllningen.
6. Vispa grädden och blanda i creme fraichen. Se till att den syrliga grädden får en lämplig konsistens så den inte blir för hårdvispad.
7. Nu börjar monteringen av alla delar!
8. Lägg en rund sockerkaksbit i botten. Bred på ett lämpligt lager av krämen. Lägg hjortronkärnorna på krämen (ta inte för mycket kärnor). På den andra runda sockerkaksbitens undersida breds smälta äpplen. Lägg ihop delarna mot varandra.
9. Täck kakans sidor med den syrliga grädden. Använd spatel så blir det slätt och fint. Bred också ut ett tunt, tunt lager på toppen av bakelsen. Täck därefter toppen med hjortronpurén.
10. Placera bakelsen på en tallrik. Dekorera med hela hjortron, gärna solmogna.
11. Ät och njut av en riktig Hjortronmyrsdröm!