Hummersoppa med sting

Hummersoppa.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    humrar
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1st
    fiskbuljongträning
  • 5dl
    vatten
  • 6dl
    grädde (+ lite till dekoration)
  • 1
    liten flaska mousserat vitt vin typ cava 200 ml
  • en skvätt cognac
  • salt och peppar
  • 1/2tsk
    cayennepeppar
  • aromatkrydda
  • paprikakrydda
  • 1/2tsk
    gurkmeja (mest för färgens skull)
  • ev. redning t.ex. maizena

Oststicks

  • mördeg på rulle eller ark
  • olivolja
  • västerbottenost
  • paprikakrydda
  • några rosenblad
  • 1st
    ägg
  • flingsalt

Så lagar du

Hummersoppan
Skala hummern försiktigt så stjärt partiet är helt och fint, hacka skalen i lite mindre bitar och lägg hummern i kylen. Häll olivolja i en bred kastrull, dela löken i mindre bitar och hacka vitlöken grovt. Stek detta utan att det tar färg, tillsätt skalen och tomatpuren. Låt fräsa ihop och lägg sedan i buljongtärning och vatten, låt småputtra i tio minuter.

Sila bort allt så bara vätskan är kvar, tillsätt grädden successivt och smaksätt med salt, peppar, paprika och cayennekrydda, aromat och gurkmeja. Låt soppan stå och småkoka i tjugo minuter under passning, häll sedan på cavan och låt puttra ytterligare tio minuter, smaksätt med cognac. Om soppan inte är tillräckligt tjock red av den med maizena, vid servering lägg hummern fint på en tallrik, häll på soppan och dekorera med en klick vispad grädde.

Oststicks
Ta fram ett ark och kavla till en rektangel, dra ut olivolja på en halva av långsidorna, ströa över lite ost, paprikakrydda och hackade rosenblad. Vik över den andra halvan och lägg på osthalvan. Skär två cm långa remsor och frid den som snurror, lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt, pensla med uppvispat ägg och ströa över flingsalt, ställ in i ugnen i 200 grader tills de fått fin färg, ca tio minuter. Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!