Hummus

Publicerat:
2021-01-11Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
- 500 gkikärtor (använder du färdigkokta kikärtor (burk) så öka mängden till 1 kg)
- 2 tskbikarbonat
- 2vitlöksklyftor
- 3msktahini
- 3stgrön chili
- 1tsksalt
- 3stcitroner, saften
- 3dlvatten från kokningen
- 1dlfärsk bladpersilja, hackad
- 1nypa(or)paprikapulver
Så lagar du
1. Blötlägg kikärtorna kvällen innan i varmt vatten. Tillsätt 1 tsk bikarbonat på dem. Låt dem stå i kylen över natten.
2. Skölj kikärtorna och koka upp dem i vatten på låg värme i ca 1 timme. Tillsätt 1 tsk bikarbonat i det kokande vattnet. Tillsätt vatten om det behövs, låt det aldrig koka torrt.
3. Skala och pressa vitlök och mixa tillsammans med tahini, chili, salt och citronsaft. Späd ut den fasta blandningen med vatten från kikärtskokningen, lite i taget.
4. Tillsätt kikärtorna och mixa ett par minuter tills röran är len och krämig i sin konsistens. Smaka av och salta eller tillsätt mer citronsaft om så önskas. Här kan du addera den hackade persiljan om du vill, alternativt använder du den till servering.
Servering
Lägg upp hummusen på en tallrik. Lägg kikärtor i mitten och häll olivolja över. Tillsätt hackad persilja och strö på lite paprikapulver.