Idas tolkning av semla

Ingredienser
Mazarinkaka
- 100gsmör
- 200gmandelmassa 55%
- 1 1/2dlströsocker
- 2stägg
- 1 1/2dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1mskkardemumma
Mandelcreme
- 60gmandelmassa 55%
- 2dlgrädde + ca 1 dl till uppvispning
Mandelströssel
- 50gsmör
- 1/2dlcassonadesocker
- 1/2dlvetemjöl
- 1/2dlmandelmjöl
- 1/2krmsalt
Vaniljpannacotta
- 2dlgrädde
- 2 1/2msksocker
- 1/2sttahiti vaniljstång
- 1stgelatinblad
Körsbärssorbet
- 4dlkörsbärspuré
- 1stgelatinblad
- 1/2dlsocker
- 1/2dlvatten
- 1/2sttahiti vaniljstång
- 1-2mskpressad citron
Dekoration
- frystorkad körsbärscrisp
- gröna ätbara blad
- ätbar blomma
Så lagar du
Kör smör, mandelmassa och socker mjukt i matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och mixa lite till. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma noga. Rör sedan ner i mandelmassablandningen. Fördela smeten jämt i en smörad och bröad springform. Grädda kakan i 170 (varmluft) grader cirka 30 min. Låt kakan svalna, och skär sedan i vald form. I mitt fall kuber.
Mandelcreme:
Riv mandelmassan fint. Koka upp 2 dl grädde med riven mandelmassa. Låt stå svalt i minst 5 timmar. Vispa upp mandelgrädden och tillsätt färsk grädde till önskad konsistens. Den ska vara fast nog att spritsa till små toppar.
Mandelströssel:
Mixa alla ingredienser i matberedare tills det precis går ihop till små bitar. Då stoppar man och strör ut på ett bakplåtspapper. Grädda strösslet på 160 grader 10-15 min.
Vaniljpannacotta:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljstång (både stången och frön) och låt sjuda cirka 3 min. Krama ur och rör ner gelatinbladen. Sila gräddblandningen och häll upp i önskad form. Jag har små halvsfärer i silikon. Ställ in i frysen minst 1 timma.
Körsbärssorbet:
Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp puré, socker, vatten och vaniljstång. Smaka av med pressad citron. Krama ur och tillsätt gelatinbladet. Låt svalna och kör sedan i glassmaskin.
Montering:
Ploppa ut den frysta pannacottan på tallriken (jag använder 2st halvsfärer/port). Skär fina kuber av mazarinkakan och lägg upp 3 st snyggt ihop med pannacottan. Spritsa små toppar med mandelcréme intill pannacottan och mazarinkakan. Dekorera med frystorkad körsbärscrisp och små gröna blad. Lägg en liten hög med mandelströssel och ägga sedan upp sorbeten på strösslet.