Inbakad gravlax
Publicerat:
2012-10-24Ett väldoftande laxpaket med fyllning, inbakat i smördeg. Det går självklart bra att köpa djupfryst, färdig smördeg istället för att baka själv.
Ingredienser
4portioner
Smördeg
- 300gsmör
- 6dlvetemjöl
- 1stägg
- ½dlvatten
Lax & fyllning
- 1kggravad lax, helst en skinnfri och urbenad mittbit
- 2dlstrimlad purjolök
- 2dlhackad bladspenat
- 2dlhackad rucola eller zuccini
- 1dlfinhackad dill
- 2dlriven ost
- 1krmvitpeppar
- 2stäggulor
- 1mskdijonsenap
Så lagar du
Smördeg
1. Blanda ihop ingredienserna väl och låt degen vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut din hemgjorda eller köpta smördeg till en platta om cirka 40 x 40 centimeter.
Lax och fyllning
3. Skär ett snitt på mitten av laxbiten, så att det bildas ett lock som går att fälla upp (som en bok).
4. Blanda ingredienserna till fyllningen och lägg i mitten på fisken, vik tillbaka locket och platta till.
5. Lägg fisken på mitten av smördegsplattan. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg, vik ihop smördegsplattan runt fisken, som ett kuvert, och lägg öppningen nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
6. Pensla översidan med uppvispat ägg. Grädda i 200° cirka 20-25 minuter.
Servera med pommes parisienne, spenattimbal och konjakssås.