Inbakad gravlax

Publicerat:

Ett väldoftande laxpaket med fyllning, inbakat i smördeg. Det går självklart bra att köpa djupfryst, färdig smördeg istället för att baka själv.

Ingredienser

4portioner

Smördeg

  • 300g
    smör
  • 6dl
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • ½dl
    vatten

Lax & fyllning

  • 1kg
    gravad lax, helst en skinnfri och urbenad mittbit
  • 2dl
    strimlad purjolök
  • 2dl
    hackad bladspenat
  • 2dl
    hackad rucola eller zuccini
  • 1dl
    finhackad dill
  • 2dl
    riven ost
  • 1krm
    vitpeppar
  • 2st
    äggulor
  • 1msk
    dijonsenap

Så lagar du

Smördeg

1. Blanda ihop ingredienserna väl och låt degen vila i kylen 1 timme.

2. Kavla ut din hemgjorda eller köpta smördeg till en platta om cirka 40 x 40 centimeter.

Lax och fyllning

3. Skär ett snitt på mitten av laxbiten, så att det bildas ett lock som går att fälla upp (som en bok).

4. Blanda ingredienserna till fyllningen och lägg i mitten på fisken, vik tillbaka locket och platta till.

5. Lägg fisken på mitten av smördegsplattan. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg, vik ihop smördegsplattan runt fisken, som ett kuvert, och lägg öppningen nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

6. Pensla översidan med uppvispat ägg. Grädda i 200° cirka 20-25 minuter.

Servera med pommes parisienne, spenattimbal och konjakssås.

Dela det här receptet med dina vänner!