Indisk lammburgare med raita och bhaji

Publicerat:
2016-10-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Burgare
- 500-600glammfärs eller blandfärs
- 2-3msktandooripasta
- 1tskkumminfrön
- 1tsksalt (knappt)
- 2mskolja till stekning
Raita
- 1stgurka
- 3dlgrekisk/turkisk yoghurt, 10-12%
- 1kruk(or)mynta, bladen
- 1nypa(or)salt
Bhaji
- 100gvetemjöl (drygt 1½dl)
- 1mskgaram masala eller spiskummin
- 1tskbakpulver
- 1krmsalt
- ca 1½dlvatten
- 1ststor gul lök
- 3mskneutral olja
Till servering
- 4sthamburgerbröd, gärna brioche
- grönsallad
- rödlök
- mango chutney
Så lagar du
1. Burgare: Blanda alla ingredienserna väl och forma fyra burgare. Ställ kallt.
2. Raita: Riv gurkan på grova sidan av järnet, krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med yoghurt, grovhackad mynta och lite salt, ställ kallt.
3. Bhaji: Blanda vetemjöl, garam masala, bakpulver och salt väl. Tillsätt vatten lite i taget och blanda tills du får en tjock smet, allt vatten kanske inte går åt. Skala och halvera löken, skiva den tunt och blanda ner.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Klicka ner löksmeten så du får 4 ”biffar”. Stek ca 3 min, vänd och stek ungefär lika länge tills de är genomstekta. Ta upp och håll varmt.
5. Servering: Grilla eller stek lammburgarna, rosta bröden. Lägg sallad och burgare på underbrödet, fortsätt med raita och en bhaji, sedan strimlad rödlök och över brödet. Sätt ev en grillpinne i det hela och bjud mer sallad, raita och mango chutney bredvid.