Indisk osträtt med tomatris och yoghurt

Ingredienser
4portioner
- 5-6potatisar
- 6tomater
- 2tskingefära
- 4gröna chilis
- 4vitlöksklyftor
- 5-6mskolja
- 1tsktorkad koriander
- 1tsktorkad chili
- 1tskkryddnejlika
- 1kardemummakapsel
- 1kanelstång
- ost baserad på komjölk
- 1tskgurkmeja
- 1tsksalt
- 1rödlök
- färsk koriander
Tomatris
- 1tomat
- basmatiris
- olja
- 1tskspiskummin
- 2 ½glas vatten
- 1nypa(or)salt
- torkad koriander
Yoghurt (med squash)
- 1squash
- yoghurt
- 1tskhimalayasalt
Så lagar du
1. Skala och koka potatis. Hacka och mixa tomaterna. Finhacka potatis, ingefära, gröna chilis och vitlöksklyftor.
2. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i torkad koriander, torkad chili, torkad kryddnejlika, kardemummakapslar och kanelstång.
3. Tillsätt gurkmeja och salt. Blanda samman på svag värme.
4. Tillsätt de finhackade grönsakerna och de mixade tomaterna. Tillsätt 2 dl vatten. Glöm inte att röra om i grytan emellanåt.
5. Skär osten i ganska stora bitar (ost baserad på komjölk). Lägg i såsen och blanda runt försiktigt.
6. Tillsätt mer vatten om det önskas en lite lösare konsistens. Låt det vila i 10 minuter, stäng sedan av värmen.
7. Skär löken i tunna skivor och stek den mjuk i stekpanna. Tillsätt löken i grytan och toppa med färsk koriander.
Tomatris
1. Finhacka en tomat. Skölj riset i vatten (basmatiris).
2. Häll i olja i en kastrull (vänta tills den blir riktigt varm). Lägg i riset.
3. Lägg i 1 tsk torkad kummin, 2 ½ glas med vatten, 1 nypa salt och torkad koriander. Värm på svag värme.
4. Lägg försiktigt i tomaterna. Koka färdigt riset tillsammans med tomaterna.
Yoghurt (med squash)
1. Skär av skalet på squashen och riv. Koka den rivna squashen i vatten i 5 minuter.
2. Häll yoghurt i en skål och vispa samman försiktigt.
3. Lägg i squashen, men pressa först ur det kokta vattnet.
4. Salta och ställ in i kylen och låt det stå och dra.