Ingefärslax med grönpeppar och gurksås

Ingefärslax med grönpeppar och gurksås

Publicerat:

Tillagningstid:

Laxen är kryddig och serveras med en fräsch gurksås som också passar till rökt eller gravad lax. Laga gärna till en eller två personer genom att minska på mängden råvaror.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    laxfilé med skinn, helst mittbit
  • 2tsk
    salt
  • 2msk
    ljust muscovadorörsocker
  • nymald svartpeppar
  • 2msk
    finriven ingefära
  • 1
    röd spansk pepparfrukt
  • 2–3tsk
    torkad grönpeppar

Gurksås

  • 1
    gurka, cirka 400 g
  • 1tsk
    salt
  • 3dl
    tjock yoghurt
  • 1dl
    majonnäs
  • 1knippa(or)
    dill
  • finrivet skal av 1 ekologisk citron
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • kokt potatis
  • haricots verts med senapsdressing

Så lagar du

Ingefärslax

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta bort eventuella småben på laxfilén. Lägg den på ett bakplåtspapper i en ugnsform. Gnid in laxfilén med salt och muscovadorörsocker. Låt gärna stå ½–1 timme.

3. Vrid över svartpeppar och fördela ingefäran över.

4. Halvera pepparfrukten och ta bort mellanväggar och kärnor. Hacka eller strimla den fint. Fördela den och grönpepparn över laxen.

5. Stek laxen i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter till laxen känns klar. Tiden beror på hur tjock laxen är.

Gurksås

1. Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Strö över 1 tsk salt och låt stå 15 minuter.

2. Häll av gurkan i en sil och pressa ur vätskan. Blanda den med yoghurt, majonnäs och hackad dill.

3. Smaka av med finrivet citronskal och nymald svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!