Ingefärslax med grönpeppar och gurksås

Publicerat:
2017-04-05Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kglaxfilé med skinn, helst mittbit
- 2tsksalt
- 2mskljust muscovadorörsocker
- nymald svartpeppar
- 2mskfinriven ingefära
- 1röd spansk pepparfrukt
- 2–3tsktorkad grönpeppar
Gurksås
- 1gurka, cirka 400 g
- 1tsksalt
- 3dltjock yoghurt
- 1dlmajonnäs
- 1knippa(or)dill
- finrivet skal av 1 ekologisk citron
- nymald svartpeppar
Tillbehör
- kokt potatis
- haricots verts med senapsdressing
Så lagar du
Ingefärslax
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta bort eventuella småben på laxfilén. Lägg den på ett bakplåtspapper i en ugnsform. Gnid in laxfilén med salt och muscovadorörsocker. Låt gärna stå ½–1 timme.
3. Vrid över svartpeppar och fördela ingefäran över.
4. Halvera pepparfrukten och ta bort mellanväggar och kärnor. Hacka eller strimla den fint. Fördela den och grönpepparn över laxen.
5. Stek laxen i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter till laxen känns klar. Tiden beror på hur tjock laxen är.
Gurksås
1. Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Strö över 1 tsk salt och låt stå 15 minuter.
2. Häll av gurkan i en sil och pressa ur vätskan. Blanda den med yoghurt, majonnäs och hackad dill.
3. Smaka av med finrivet citronskal och nymald svartpeppar.