Inkokt lax med pressgurka och majonnäs

Publicerat:
2016-06-21Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 800glaxfilé utan ben
- 1ekologisk citron
Lag
- 2dlvitvinsvinäger
- 1litervatten
- ½dlsocker
- 2msksalt
- 1gul lök, skivad
- 2stmorötter, skivade
- 10sthela vitpepparkorn
- 3stlagerblad
Majonnäs
- 1ägg
- 1tskdijonsenap
- ½tskrödvinsvinäger
- 2dlrapsolja
- ½tsksalt
- 1krmvitpeppar
- 2msksalladslök eller gräslök, strimlad
Så lagar du
1. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt sjuda 5 minuter.
2. Lägg i fisken (lagen ska just täcka fisken) och låt sjuda försiktigt tills innertemperaturen är 55˚C. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna och ställ i kyl i lagen, gärna över natten. Gör majonnäs (se nedan) och pressgurka/inlagd gurka (se recept).
3. Dra bort skinnet från laxen, garnera med skivad citron och gurka. Servera med nykokt färskpotatis, pressgurka och majonnäs.
Tips: Servera gärna med färska primörer som grön sparris, sockerärtor, rädisor och lättkokt salladslök.
Tips: Du kan också variera smaksättningen av lagen, till exempel med en mild chili, fänkål, dillfrö eller några färska dillkvistar.
Majonnäs med stavmixer
Lägg alla ingredienser utom lök i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger. Rör sist ner löken.