Inkokt lax med pinjegremolata och gräslöksmajonnäs

Inkokt lax med pinjegremolata och gräslöksmajonnäs

Publicerat:

Klassisk söndagsmiddag som på mormors tid, men med lite nya tillbehör.

Ingredienser

Inkokt lax

  • 500g
    lax
  • 1st
    morot
  • 2-3st
    knipplökar
  • 1
    fänkålshuvud
  • 1msk
    salt
  • ½msk
    socker
  • ½dl
    rödvinsvinäger
  • 2 ½liter
    vatten
  • 8kvist(ar)
    persilja
  • 8st
    pepparkorn

Till servering

  • pinjegremolata
  • gräslöksmajonnäs
  • granatäppelkärnor
  • färskpotatis och sparris

Pinjegremolata

  • ½st
    king solo vitlök, eller två vitlöksklyftor
  • ½dl
    hackad bladpersilja
  • 4msk
    rostade pinjenötter
  • skal från en citron

Gräslöksmajonnäs

  • 50g
    gräslök
  • 1st
    ägg
  • ½tsk
    salt
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2dl
    neutral matolja, tex. solrosolja

Så lagar du

Inkokt lax

1. Skala moroten och skär den i skivor, dela lökarna i kvartar. Ansa och skär fänkålen i skivor. Lägg alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt den koka upp och sjuda i cirka 5–10 minuter.

2. Dela laxen i portionsbitar och lägg ner i lagen. Låt koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Låt laxen svalna helt i lagen. Ta upp fisken ur lagen och servera med pinjegremolata och granatäppelkärnor strösslat över.

Pinjegremolata

1. Tvätta citronerna och riv det yttersta på skalet. Finhacka vitlöken och persiljan. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Blanda ihop citronskal med vitlök, bladpersilja och pinjenötterna.

Gräslöksmajonnäs

1. Lägg alla ingredienser utom matoljan i en bunke. Mixa ihop lite lätt med stavmixer.

2. Tillsätt matoljan långsamt i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden mixar. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!