Inkokt lax med pinjegremolata och gräslöksmajonnäs

Publicerat:
2015-04-22Ingredienser
Inkokt lax
- 500glax
- 1stmorot
- 2-3stknipplökar
- 1fänkålshuvud
- 1msksalt
- ½msksocker
- ½dlrödvinsvinäger
- 2 ½litervatten
- 8kvist(ar)persilja
- 8stpepparkorn
Till servering
- pinjegremolata
- gräslöksmajonnäs
- granatäppelkärnor
- färskpotatis och sparris
Pinjegremolata
- ½stking solo vitlök, eller två vitlöksklyftor
- ½dlhackad bladpersilja
- 4mskrostade pinjenötter
- skal från en citron
Gräslöksmajonnäs
- 50ggräslök
- 1stägg
- ½tsksalt
- 1mskvitvinsvinäger
- 2dlneutral matolja, tex. solrosolja
Så lagar du
Inkokt lax
1. Skala moroten och skär den i skivor, dela lökarna i kvartar. Ansa och skär fänkålen i skivor. Lägg alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt den koka upp och sjuda i cirka 5–10 minuter.
2. Dela laxen i portionsbitar och lägg ner i lagen. Låt koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Låt laxen svalna helt i lagen. Ta upp fisken ur lagen och servera med pinjegremolata och granatäppelkärnor strösslat över.
Pinjegremolata
1. Tvätta citronerna och riv det yttersta på skalet. Finhacka vitlöken och persiljan. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Blanda ihop citronskal med vitlök, bladpersilja och pinjenötterna.
Gräslöksmajonnäs
1. Lägg alla ingredienser utom matoljan i en bunke. Mixa ihop lite lätt med stavmixer.
2. Tillsätt matoljan långsamt i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden mixar. Smaka av med salt och peppar.