Inkokt lax med primörer och sparrissås

Publicerat:
2016-05-26Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stportionsbitar laxfilé à 125 g
Lag
- 1litervatten
- ½dlättikssprit
- 1stcitron
- 1stliten gul lök
- 3tsksalt
- 5stvitpepparkorn
- 2stkryddnejlikor
- 4kvist(ar)dill
- 1stlagerblad
Primörer
- 1knippa(or)grön sparris
- 1knippa(or)morötter
- 1knippa(or)rädisor
- 1knippa(or)färsk lök
- 50gsmör
- salt och peppar
Sparrissås
- 250ggrön sparris
- 1dlvispgrädde
- 80ggetost
- citronsaft
- salt och peppar
Så lagar du
Laxen
1. Skär citronen i skivor. Skala löken och klyfta den. Lägg i en kastrull med vatten, ättiksprit, salt. lagerblad och dillkvistar och låt sjuda i 10 minuter och lägg sedan i laxen.
2. Låt sjuda någon minut och ta sedan kastrullen från värmen. Låt laxen svalna i lagen under lock. Ta sedan upp laxbitarna och låt rinna av.
Primörer
1. Skrapa morötterna och dela dem på längden, ansa övriga primörer.
2. Koka morötter och lök i lättsaltat vatten i cirka 3 – 5 minuter. Lägg sedan i rädisor och sparris och låt koka någon minut. Grönsakerna ska ha tuggmotstånd.
3. Ta upp primörerna och låt dem rinna av. Klicka i smör i en kastrull och låt smälta och vänd sedan ned primörerna i det smälta smöret. Salta och peppra.
Sparrissås
1. Skär sparrisen i bitar och koka i saltat vatten cirka 3 minuter. Ta upp den och spara kokvattnet.
2. Mixa sparrisen slät i en matberedare med 1 dl av kokvattnet. Lägg i osten och häll i grädden och mixa slätt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera laxen med de nykokta primörerna och sparrissåsen.