Inkokta nektariner med hallonsorbet

Publicerat:
2016-06-21Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4nektariner- vita eller gula
- 3dlvitt dessertvin, t ex sautern
- 3dlvatten
- 1dlsocker
- 1vaniljstång
- 2gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
Hallonsorbet
- 400ginhemska hallon
- 150gflorsocker
Bittermandelgrädde
- 2dlvispgrädde
- 5droppar bittermandel
Karamelliserade pistagekärnor
- 1dlpistagekärnor
- 0,5dlsocker
- 0,5dlvatten
Så lagar du
1. Dela nektarinerna och tag ut kärnorna. Blanda dessertvin, socker, vatten och delad, urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lägg nektarinerna i lagen. Klipp till ett smörpapper enligt kastrullen och lägg direkt ovanpå nektarinerna. Sjud under pappret ca 20-30 minuter tills mjuka. Låt frukten svalna i lagen, lyft. Mät upp 5 dl av lagen, koka upp 1 dl och smält ner de urkramade gelatinbladen under vispning. Rör ner i de resterande 4 dl lag, sila vid behov. Ställ i kyl och låt stelna.
2. Vispa grädde och smaksätt med bittermandelolja. Mixa frysta hallon med florsocker till sorbet. Karamellisera socker och vatten i en kastrull, utan att röra om! Lägg i pistagekärnorna, stjälp snabbt på bakplåtspapper. Låt svalna och hacka grovt.
3. Servera som en cocktail med skuren persika, gelé, mandelgrädde, hallonsorbet och toppa med karamelliserad pistage.