Inlagd insjöfisk från Ticino (pesce del lago in carpione)

Publicerat:
2022-04-20Förberedelsetid:
Tillagningstid:
I Schweiz södra del ligger den italienska Kantonen Ticino. En liten region med höga berg och djupa sjöar. Svindlande vackert och med en rik och raffinerad matkultur. Här äter man fantastiska ostar lagrade i grottor, bergsmat som Polenta och mustiga köttgrytor och naturligtvis fisk från de klara, rena sjöarna. Det här är en somrig rätt som har sitt ursprung i en tid när man var tvungen att kunna förvara maten under längre tid och den påminner om vår svenska inlagda strömming. Rätten är frisk och med en massa smak. Perfekt som en vår- eller sommarlunch eller på en buffé.
Ingredienser
4 - 6portioner
- ca 1kginsjöfisk som röding, gös eller abborre
- 2dlvetemjöl
- 1tsksalt
- svartpeppar
- 5dlfrityrolja
Lagen:
- 1flaska (750 ml)vitt vin
- 2 ½dlvitvinsvinäger
- 1msksalt
- 1mskhonung
- 10stsvartpepparkorn
- 2stlagerblad
- 3-4stblad salvia
- 2stmorötter
- 2stselleristjälkar
- 1stschalottenlök
- 2stvitlöksklyftor
Så lagar du
- Filéa fisken och skär den i mindre bitar. Torka av ordentligt.
- Blanda mjöl med salt och nymald svartpeppar i en djup skål. Vänd fisken i mjölet.
- Hetta upp frityrolja till 180 grader. Fritera fiskbitarna i oljan i 2 -3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och lägg över i en form med höga kanter.
- Koka upp vin och vinäger och lägg i salt, honung och kryddor.
- Skala morötter och lök. Skär alla grönsaker i tunna stavar. Skiva vitlök tunt.
- Lägg ner grönsakerna i den kokande lagen och ställ åt sidan. Låt svalna.
- Slå lagen över fisken och låt allt stå och dra i några timmar. Gärna över natten.
- Servera med kokt potatis eller som en rätt på en buffé