Inlagda morötter med bröd och tagetesmajonnäs

Publicerat:
2017-04-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Inlagda morötter
- 10gula minimorötter
- 10röda minimorötter
- 10vanliga minimorötter
- 10runda minimorötter
- 2dlvinäger
- 4dlsocker
- 6dlvatten
- 1msksenapsfrö
- tagetesblommor
Tagetesmajonnäs
- 1knippa(or)tagetes
- 1ägg
- 2dlolja
- salt och peppar
Till servering
- rågchips
Så lagar du
Inlagda morötter
1. Lägg syltburkarna i ugnen i cirka 10 minuter på 120 grader så att de steriliseras.
2. Tvätta morötterna noggrant och blanchera i lättsaltat vatten.
3. Lägg dem i steriliserade syltburkar med rikligt med tagetesblad och blommor. Tagetes ger en fin smak av citrus.
4. Koka upp ättika, socker, senapsfrön och vatten. Slå lagen över morötterna och stäng locket.
Dina morötter håller sig nu åtminstone ett halvt år i kylskåp. Om du vill ha de inlagda morötterna stående framme på kökshyllan måste du utföra en hermetisk inkokning av hela burken.
Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Koka upp vattnet så att alla tänkbara bakterier i och utanför burken dör. Ta upp burken och kyl ner den snabbt med stängt lock så suger undertrycket fast locket och det uppstår ett önskat vacuum.
Tagetesmajonnäs
1. Mixa snabbt ihop ägget, oljan och en nypa tagetes med stavmixer.
2. Sila och krydda med salt och peppar.
Servera morötterna som en sallad i en stor skål med majonnäs, torkade tunna rågchips och tagetesblommor.