Italiensk köttfärssås till många

Publicerat:
2020-04-15Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
- 20gtorkad karl-johansvamp
- 2dlvatten
- 40gtunna skivor pancetta utan svål (sidfläsk eller bacon)
- 2gula lökar
- 5vitlöksklyftor
- 2-3stjälkar selleri
- 2stora morötter
- 200gkycklinglever
- ½dlolivolja
- 1kgnötfärs
- 2burk(ar)finkrossade tomater à 400 g
- 1liten flaska torrt vitt vin (37 cl), ej ekfatslagrat
- 3msktomatpuré
- 1msksalt
- rikligt med nymald svartpeppar
- 1kruk(or)basilikablad
- 1knippa(or)persilja
Tillbehör
- pappardelle eller spaghetti
- ev finriven parmesan eller lagrad pecorino
Så lagar du
1. Blötlägg svampen i 2 dl vatten i ca 30 minuter.
2. Skär pancettan i små bitar. Ansa alla grönsaker. Finhacka löken och pressa eller finriv vitlöken. Tärna morötter och selleri mycket fint. Hacka även levern fint. Häll av och spara vätskan från svampen. Finhacka svampen.
3. Hetta upp en gryta med pancettabitarna och oljan och bryn färsen. Tillsätt sedan levern, lök, svamp och vitlök och låt den fräsa med tills löken är mjuk. Salta och peppra.
4. Tillsätt morötter och selleri och låt dem också fräsa med. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa med 1 minut. Salta och peppra.
5. Tillsätt svampspadet, tomater och vin. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda i 1 ½–2 timmar under lock. Koka utan lock om det är för mycket vätska.
6. Tillsätt basilikabladen och hackad persilja mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.
7. Blanda varm sås och nykokt pasta strax före serveringen.
Tips
Om du får sås över är det jättegott att göra en paj av den. Se recept på köttfärspaj.