Italiensk pizzadeg

Publicerat:
2022-05-27En äkta pizzadeg tar fyra dagar att göra. Då blir degen fin och lite seg när den har gräddats. Du bestämmer själv vilken fyllning du vill ha, t ex tomatsås eller Bianca (creme fraiche blandad med parmensanost) och vilka toppings.
Ingredienser
4portioner
- 4dlvatten
- 20gjäst
- 600gTipo 00 mjöl
- 2tsksalt
Så lagar du
- Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
- Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda!
- Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8–12 timmar.
- Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 bitar.
- Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.
- Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.
- Täck noga med plastfolie. Ställ i kylen och låt kalljäsa i 1–3 dagar.