Italiensk vintersallad – Puntarelle

Publicerat:
2020-02-07Tillagningstid:
Puntarelle är en besk italiensk sallad som äts mycket i Rom under senvinter och förvår. Den tillhör cikoriasläktet och är en älskad förrätt eller tillbehörsrätt i den italienska huvudstaden.
Ingredienser
4portioner
- 450gpuntarelle, eller annat smakrik sallad
- 1dlhasselnötter, rostade
Dressing
- 2klyfta(or)vitlök
- 4-5sardeller
- 1dlfin olivolja
- salt och peppar
- 1grapefrukt, filéad
Så lagar du
1. Lossa bladen från salladen med en vass kniv. Skär de grövsta bladen på längden. Lägg salladsbladen i en skål med iskallt vatten i cirka 1 timme.
2. Gör under tiden dressingen. Mortla vitlök och sardeller i en mortel eller hacka riktigt fint. Blanda med olivolja och smaka av med salt och peppar.
3. Torka eller slunga salladen torr och häll över dressingen. Blanda ordentligt.
4. Hacka hasselnötter grovt. Garnera salladen med grapefrukt och nötter.
Tips
Puntarelle kallas också romersk cikoriasallad. Den går bra att ersätta med rosésallad, endive eller radicchio, då kan du skippa isbad.