Italienska köttbullar med tomatsås

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 400gblandfärs
- 3skiva(or)färskt vitt bröd
- 1,5dlmjölk
- 1stägg
- 1dlfärsk parmesanost
- 1stcitron
- 1klyfta(or)vitlök, riven
- 0,5dlgrovhackad färsk dragon el. 0,5 msk torkad
- 1stgul lök
- salt och peppar
Tomatsås
- 2stschalottenlökar
- 2klyfta(or)vitlök
- 3burk(ar)hela tomater
- 0,75dlgod olivolja
- 0,5dlfärsk basilika
Så lagar du
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter.
Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Bryn köttbullarna i smör och olja till dess att de fått en fin yta.
Tomatsås
Skär schalottenlökarna i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken, tomaterna och olivoljan koka ihop till en sås och smaksätt med salt och peppar.
Lägg ner de brynta köttbullarna i tomatsåsen och låt det småkoka i ca 10 minuter. Kontrollera att köttbullarna är färdiga genom att smaka på en.
Strö basilikan över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar. Servera med pasta, gärna spagetti.