Italienska köttbullar och pumpaspagetti

Publicerat:
2019-10-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttbullar
- 1gul lök
- 1klyfta(or)vitlök
- 1dlmineralvatten
- 500gnötfärs
- ca 1dlbladpersilja, hackad
- ca 1½tsksalt
- ca 1tskpeppar
Tomatsås
- 1gul lök
- 3klyfta(or)vitlök
- ½röd chili
- 3mskolivolja
- 2mskfärsk basilika, hackad
- 2dlvitt vin
- 4lagerblad
- 2msktomatpuré
- 2burk(ar)krossade tomater, 800 g
- 6dlvatten
- 2-3tsksalt
Pumpaspagetti
- 1butternutpumpa
- 10salviablad
- 25gsmör
- salt och peppar
Till servering
- ½dlfärsk parmesan, riven
- ca 8 bladbasilika, färska
Så lagar du
Tomatsås
1. Skala lök och vitlök till tomatsåsen och hacka dem grovt. Kärna ur och finhacka chilin.
2. Stek lök, vitlök och chili i olja i en kastrull i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt örter, vin, lagerblad, tomatpuré, tomatkross, vatten och salt. Låt såsen koka upp och sedan sjuda i cirka 30 minter.
Köttbullar:
1. Hacka eller riv löken fint. Bland lök och vitlök med mineralvatten, färsen, bladpersiljan, salt och peppar. Knåda inte färsen för länge, den kan bli seg.
2. Rulla till stora köttbullar.
3. Tillsätt sedan tomatsåsen och låt köttbullarna puttra på svag värme ca 5 minuter.
Pumpaspagetti
1. Börja med att skala pumpan. Svarva den till spagetti i en grönsakssvarv.
2. Koka upp vatten med salt i en kastrull. Lägg i pumpapastan och låt det sjuda ett par minuter.
Tips
Jag brukar baka köttbullarna i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter först, då behåller de sin form. Därefter steker jag färdigt dem i olja i stekpannan på medelhög värme, ca 5 minuter. Du kan också lägga pastan på en plåt och ringla över lite olivolja och salt. Låt sedan grönsakspasta barka i ugnen på 200 grader i ca 10 min.