Jamaican jerk wok

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600gfläskfilé, putsad från hinnor och fett
- 4salladslökar, skivade, alt en bit purjolök
- 1röd paprika, strimlad
- 1morot, skivad
- 4gröna blad salladskål
- salt och nymald svartpeppar
- jordnöts- eller solrosolja
- 1burk(ar)svarta bönor (400 g)
Woksås:
- 1dlkonc apelsin- eller ananasjuice
- 3/4dlvatten
- 1limefrukt, rivet skal och saft
- 1-2tsktabasco habanero eller 1/2 urkärnad och finhackad habanero
- 1pressad vitlöksklyfta
- 1tskkryddpeppar, stött i mortel
- 1/2 tsksalvia
- 1/2tsktimjan
- 1krmmald kanel
- 1krmmald muskot
- 1/4tsksalt
- 1mskmaizena eller arrowrot
Så lagar du
1. Börja med att vispa ihop ingredienserna till woksåsen. Smaka av styrkan och ställ sedan åt sidan. Skär fläskfilén i centimetertjocka bitar och ställ åt sidan.
2. Värm de svarta bönor med sin vätska i en kastrull eller i mikrovågsugn. Håll dem varma till servering.
3. Dela salladsbladen på längden och skär i grova bitar.
4. Hetta upp en wok eller en rejäl stekpanna med höga kanter. Häll i lite olja och tillsätt alla grönsaker när oljan börjar ryka. Stek grönsakerna hastigt och under omrörning samt krydda dem med salt och svartpeppar. Ta upp grönsakerna och ställ dem åt sidan, torka ur wokpannan.
5. Låt pannan bli riktigt het igen. Tillsätt ytterst lite olja och lägg i köttbitarna när oljan ryker. Stek köttbitarna på mycket hög värme i cirka en minut utan att röra dem. Krydda med salt och svartpeppar och vänd sedan på bitarna och stek klart i ytterligare en minut. Häll ner woksåsen, blanda med köttbitarna och tillsätt de stekta grönsakerna.
Servering:
Lägg upp de svarta bönorna på ett stort fat och servera wokstekt fläskfilé, sås och grönsaker ovanpå.
Gästkock: Jonas Borssén i kokboken "Allt i ett", Prisma