Jamaican jerk wok

Jamaican jerk wok

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    fläskfilé, putsad från hinnor och fett
  • 4
    salladslökar, skivade, alt en bit purjolök
  • 1
    röd paprika, strimlad
  • 1
    morot, skivad
  • 4
    gröna blad salladskål
  • salt och nymald svartpeppar
  • jordnöts- eller solrosolja
  • 1burk(ar)
    svarta bönor (400 g)

Woksås:

  • 1dl
    konc apelsin- eller ananasjuice
  • 3/4dl
    vatten
  • 1
    limefrukt, rivet skal och saft
  • 1-2tsk
    tabasco habanero eller 1/2 urkärnad och finhackad habanero
  • 1
    pressad vitlöksklyfta
  • 1tsk
    kryddpeppar, stött i mortel
  • 1/2 tsk
    salvia
  • 1/2tsk
    timjan
  • 1krm
    mald kanel
  • 1krm
    mald muskot
  • 1/4tsk
    salt
  • 1msk
    maizena eller arrowrot

Så lagar du

1. Börja med att vispa ihop ingredienserna till woksåsen. Smaka av styrkan och ställ sedan åt sidan. Skär fläskfilén i centimetertjocka bitar och ställ åt sidan.

2. Värm de svarta bönor med sin vätska i en kastrull eller i mikrovågsugn. Håll dem varma till servering.

3. Dela salladsbladen på längden och skär i grova bitar.

4. Hetta upp en wok eller en rejäl stekpanna med höga kanter. Häll i lite olja och tillsätt alla grönsaker när oljan börjar ryka. Stek grönsakerna hastigt och under omrörning samt krydda dem med salt och svartpeppar. Ta upp grönsakerna och ställ dem åt sidan, torka ur wokpannan.

5. Låt pannan bli riktigt het igen. Tillsätt ytterst lite olja och lägg i köttbitarna när oljan ryker. Stek köttbitarna på mycket hög värme i cirka en minut utan att röra dem. Krydda med salt och svartpeppar och vänd sedan på bitarna och stek klart i ytterligare en minut. Häll ner woksåsen, blanda med köttbitarna och tillsätt de stekta grönsakerna.

Servering:

Lägg upp de svarta bönorna på ett stort fat och servera wokstekt fläskfilé, sås och grönsaker ovanpå.

Gästkock: Jonas Borssén i kokboken "Allt i ett", Prisma

Dela det här receptet med dina vänner!