Janssons frestelse på surströmming

Publicerat:
2016-01-14Tillagningstid:
Det härliga med surströmming är att man kan äta den hur som helst. Det vanligaste är att man äter den på tallrik, i en klämma eller på ett krispigt tunnbröd. På en riktig surströmmingsfest är mandelpotatis dock ett måste. Om man vill förpacka surströmmingen ytterligare så är det gott att göra en variant på Janssons frestelse där man byter ut en del av ansjovisen mot surströmming.
Ingredienser
3 - 5portioner
- 300gsurströmming
- 2stgula lökar
- 25gsmör
- 100gansjovisfiléer, samt spadet
- 700gpotatis
- 2mskhackad dill
- 4dlvispgrädde
- 1dlcrème fraiche
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200° C.
2. Rensa strömmingen och ta bort ben och skinn.
3. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna. Häll av och spara spadet från ansjovisen. Skala potatisen och skär den i smala strimlor.
4. Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form. Avsluta med potatis. Vispa ihop grädde, ansjovisspad och crème fraiche. Häll blandningen över potatisen.
5. Grädda i ugn ca 50 - 55 min.