Japansk grillning

Publicerat:
2021-07-14Tillagningstid:
En trevlig måltid att samlas runt där grillen får stå i centrum. Använd gärna en bordsgrill av t ex Hibachi-modell så att alla själva kan grilla sina spett direkt vid bordet. Tillbehör och sås kan du enkelt förbereda på förhand.
Ingredienser
4portioner
Grillspett
- 600greninnalår (alt. ryggbiff, fläskkarré eller kyckling)
- 12stgrillspett
- 2mskjapansk soja
- 1mskmirin (sött risvin)
Grillad avokado
- 2striktigt mogna avokados
- 4mskfurikake
Kålsallad
- 1klyfta(or)rödkål
- 1klyfta(or)spetskål eller vitkål
Grillad hjärtsallad med vinägrett på syrad kål
- 4stsalladshuvuden, hjärtsallad eller gem
- 1dlkimchi (koreansk fermenterad surkål)
- 3mskrapsolja
- 3msksoja
- 1msksocker
- 1tsksesamolja
Goma dare-sås
- 2msksake
- 1msktahini
- ½dljapansk soja
- 1mskmisopasta
- 1mskrapsolja
- 1tsksesamolja
- 2tsksocker
- 2tskmirin
- 2tskrisvinäger
Så lagar du
Grillspett
- Börja med att blötlägga spetten om du använder träspett.
- Putsa köttet fritt från senor och skiva det i tunna skivor.
- Trä det skivade köttet på spetten och snurra och vik under påträdningsprocessen så du får tajta och fina spett.
- Blanda soja och mirin och pensla spetten precis före grillning.
- Grilla spetten över riktigt het glöd i ca 1 minut på varje sida runt om. Pensla gärna en extra gång under grillningen för en fin yta.
Grillad avokado
- Kärna ur avokadon och gnid in snittytan med lite olja. Grilla den över varm glöd ca 2-3 minuter på snittytan.
- Ta av den från grillen och gröp ur den med en sked, rulla den välvda delen av avokadon i furikake* och servera.
*Furikake är en japansk smaksättare som kan piffa upp många rätter. I Japan är blandningen väldigt populär och används gärna som topping på riset, nudlarna, soppan eller fisken. Det är lite av en slags lyxig allkrydda, eller som vi är vana att använda salt och peppar. Furikake betyder just "strö över".
Kålsallad
- Strimla kålen på längden så tunt du kan, använd med fördel en mandolin eller en vass osthyvel.
Grillad hjärtsallad med vinägrett på syrad kål
- Dela salladen längs med på mitten och skölj den noga. Grilla den över het glöd ca 2 minuter på varje sida.
- Mixa hastigt ihop alla ingredienser till dressingen, den får gärna vara lite grov och inte helt slät. Smaka av.
- Placera den varma nygrillade salladen på ett fat med snittytan uppåt och ös över dressingen så den får sugas in ordentligt i salladen. Njut!
Goma dare-sås
- Blanda alla ingredienser i en skål och mixa ihop till en krämig sås, smaka av med salt.
Övrigt
Viktigt tycker jag är att man vågar ha väldigt hög värme och grilla hastigt, gör spetten små och delikata så att grillningen går fort och man får en social måltid och blir sittandes länge.