Jerk chicken med ris i kokosmjölk och svarta bönor

Publicerat:
2021-11-25Tillagningstid:
Jerk chicken är streetfood från Jamaica. Denna populära rätt kan lagas på många sätt, men man serverar den alltid med bönris. Förbered gärna rätten ett dygn i förväg så att kycklingen får marinera ordentligt.
Ingredienser
4 - 6portioner
Kycklingmarinad
- 1krmkardemumma
- 1,5msklökpulver
- 1,5mskvitlökspulver
- 1mskmald ingefära
- 1msktorkad timjan
- 0,5mskmald vitpeppar
- 0,5mskmald kanel
- 1mskmald kryddpeppar
- 1mskrökt paprikapulver
- 1mskriven muskot
- 2mskmörkt muscovadsocker
- 1mskcayennepeppar
- 1mskäppelcidervinäger
- 0,5dlrapsolja
- 1msksoja
Kokosmjölkris med svarta bönor
- 5dljasminris
- 1finhackad schalottenlök
- 1-2vitlöksklyftor
- 1msksmör
- 1tsksalt
- 0,5dlvatten
- 400gkokosmjölk
- 1lagerblad
- 400gförkokta svarta bönor (skölj och låt rinna av)
- 1habanero (frivilligt)
- färsk timjan till dekor
Tomatsalsa
- 3spetspaprikor
- 4stora tomater
- 1knippa(or)färsk koriander
- 2-3stjälkar salladslök
- 1färsk röd chili
- 1tskcayennepeppar
- saften från 1 lime
- salt
- peppar
Övrigt
- 1hel kyckling
Så lagar du
Kyckling
- Värm ugnen till 250 grader.
- Skölj och dela kycklingklubborna, genom att separera låret från klubban.
- Blanda samma alla ingredienser till marinaden till en pasta som gnids in i kycklingen.
- Låt kycklingen marinera i kylskåpet några timmar men högst 24 timmar.
- Lägg upp kycklingen i en ugnssäker form täckt med bakplåtspapper eller på en plåt. Ställ mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
- Vänd kycklingen efter 25 minuter och fortsätt tillaga ytterligare 25–30 minuter.
- Medan kycklingen tillagas, koka kokosmjölksriset.
Kokosmjölksris med svarta bönor
- Skölj riset 4–5 gånger.
- Finhacka och skölj schalottenlöken och skala vitlöken.
- Fräs schalottenlök och de hela vitlöksklyftorna i smör i en djup stekpanna eller kastrull.
- Tillsätt riset samt 1 tsk salt och rör om.
- Häll i vatten och kokosmjölk samt lägg i lagerbladet och eventuellt habaneron om du vill ha hetta.
- Låt koka upp 5 minuter.
- Sänk värmen och låt sjuda under lock 20 minuter.
- Medan riset kokar, gör tomatsalsan.
Tomatsalsa
- Sätt ugnen på 200 grader grilläge.
- Grilla spetspaprikan i ugnen tills den fått färg. Ta ur och låt svalna.
- Skölj tomater, koriander och salladslök och grovhacka dem. Ta fröna ur chilin och grovhacka frukten.
- Mixa chili, tomater, cayennepeppar, koriander, lime och salladslök i en blender och lägg sedan i paprikan.
- Salta och peppra efter smak.
Inför servering
- Kokosmjölksris: Ta habaneron ur riset och lägg åt sidan. Den kan användas till maten om mer hetta önskas.
- Vänd försiktigt ner bönorna och rör om.
- Stäng av plattan och låt riset stå på eftervärme ytterligare 5 minuter.
- Ta ur lagerblad och vitlök.
- Låt riset stå och dra till sig smakerna och smaka sedan av med salt.
- Lägg upp kycklingen på riset med salsan vid sidan om. Toppa med färsk timjan. Bon appétit!
Tips! Grillade majskolvar som tillbehör gör rätten extra god.