Jerk chicken med ris i kokosmjölk och svarta bönor

Jerk chicken med ris i kokosmjölk och svarta bönor

Publicerat:

Tillagningstid:

Jerk chicken är streetfood från Jamaica. Denna populära rätt kan lagas på många sätt, men man serverar den alltid med bönris. Förbered gärna rätten ett dygn i förväg så att kycklingen får marinera ordentligt.

Ingredienser

4 - 6portioner

Kycklingmarinad

  • 1krm
    kardemumma
  • 1,5msk
    lökpulver
  • 1,5msk
    vitlökspulver
  • 1msk
    mald ingefära
  • 1msk
    torkad timjan
  • 0,5msk
    mald vitpeppar
  • 0,5msk
    mald kanel
  • 1msk
    mald kryddpeppar
  • 1msk
    rökt paprikapulver
  • 1msk
    riven muskot
  • 2msk
    mörkt muscovadsocker
  • 1msk
    cayennepeppar
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • 0,5dl
    rapsolja
  • 1msk
    soja

Kokosmjölkris med svarta bönor

  • 5dl
    jasminris
  • 1
    finhackad schalottenlök
  • 1-2
    vitlöksklyftor
  • 1msk
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 0,5dl
    vatten
  • 400g
    kokosmjölk
  • 1
    lagerblad
  • 400g
    förkokta svarta bönor (skölj och låt rinna av)
  • 1
    habanero (frivilligt)
  • färsk timjan till dekor

Tomatsalsa

  • 3
    spetspaprikor
  • 4
    stora tomater
  • 1knippa(or)
    färsk koriander
  • 2-3
    stjälkar salladslök
  • 1
    färsk röd chili
  • 1tsk
    cayennepeppar
  • saften från 1 lime
  • salt
  • peppar

Övrigt

  • 1
    hel kyckling

Så lagar du

Kyckling

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Skölj och dela kycklingklubborna, genom att separera låret från klubban.
  3. Blanda samma alla ingredienser till marinaden till en pasta som gnids in i kycklingen.
  4. Låt kycklingen marinera i kylskåpet några timmar men högst 24 timmar.
  5. Lägg upp kycklingen i en ugnssäker form täckt med bakplåtspapper eller på en plåt. Ställ mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  6. Vänd kycklingen efter 25 minuter och fortsätt tillaga ytterligare 25–30 minuter.
  7. Medan kycklingen tillagas, koka kokosmjölksriset.

Kokosmjölksris med svarta bönor

  1. Skölj riset 4–5 gånger.
  2. Finhacka och skölj schalottenlöken och skala vitlöken.
  3. Fräs schalottenlök och de hela vitlöksklyftorna i smör i en djup stekpanna eller kastrull.
  4. Tillsätt riset samt 1 tsk salt och rör om.
  5. Häll i vatten och kokosmjölk samt lägg i lagerbladet och eventuellt habaneron om du vill ha hetta.
  6. Låt koka upp 5 minuter.
  7. Sänk värmen och låt sjuda under lock 20 minuter.
  8. Medan riset kokar, gör tomatsalsan.

Tomatsalsa

  1. Sätt ugnen på 200 grader grilläge.
  2. Grilla spetspaprikan i ugnen tills den fått färg. Ta ur och låt svalna.
  3. Skölj tomater, koriander och salladslök och grovhacka dem. Ta fröna ur chilin och grovhacka frukten.
  4. Mixa chili, tomater, cayennepeppar, koriander, lime och salladslök i en blender och lägg sedan i paprikan.
  5. Salta och peppra efter smak.

Inför servering

  1. Kokosmjölksris: Ta habaneron ur riset och lägg åt sidan. Den kan användas till maten om mer hetta önskas.
  2. Vänd försiktigt ner bönorna och rör om.
  3. Stäng av plattan och låt riset stå på eftervärme ytterligare 5 minuter.
  4. Ta ur lagerblad och vitlök.
  5. Låt riset stå och dra till sig smakerna och smaka sedan av med salt.
  6. Lägg upp kycklingen på riset med salsan vid sidan om. Toppa med färsk timjan. Bon appétit!

Tips! Grillade majskolvar som tillbehör gör rätten extra god.

 

Dela det här receptet med dina vänner!