Tunnbröd på surdeg

Publicerat:
2020-05-07Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 300gfilmjölk
- 40gsirap, mörk
- 60gsurdeg, vete eller råg
- 10gjäst
- 30gsmör
- 260gvetemjöl
- 80gkornmjöl
- 1krmanis, malen
- 1krmfänkål, malen
- 12gsalt
- 230gkokt potatis, pressad
- rejält med vetemjöl, till utkavlingen
Så lagar du
Här finns recept på Jespers surdeg.
1. Smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet och knåda i ca 10 minuter i en maskin.
2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3–4 minuter. Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i ca 2 timmar.
3. Sätt på ugnen på högsta temperatur, gärna med en baksten eller dubbla plåtar. Använd inte varmlufts funktionen på ugnen utan låt ugnen och plåtarna bli riktigt varma med över och undervärme.
4. Dela degen i önskade storlekar (ca 100g). Kavla ut degstycket rejält tunt med en naggkavel. Om vanlig kavel används så se till att nagga kakan ordentligt.
5. Grädda tunnbrödet i ca 3–4 minuter beroende på ugn och temperatur. Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.