Johannas äppeltårta

Publicerat:
2019-09-13Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
Kanderade äppelskivor
- 2½vatten
- 2½socker
- livsmedelsfärg
Kryddig tårtbotten
- 270gvetemjöl
- 450gströsocker
- 135gpotatismjöl
- 9gbikarbonat
- 6gbakpulver
- 7gsalt
- 90golja, neutral
- 550gmjölk, varm
- 1½mskkanel
- ½mskkardemumma
- 2tskvaniljpulver
- 3ägg
Äppelkompott med kanel
- 3msksmör
- 6röda äpplen
- ¾dlvatten
- 2mskhonung
- 1mskkanel
- 1nypa(or)salt
Färskostkräm
- 400gfärskost
- 2dlflorsocker
- 1½dlturkisk yoghurt
- citronsaft
Marängsmörkräm
- 3äggvitor
- 250gsocker
- 350gsmör
- 2tskvaniljsocker
Montering av tårtan
- 1-2dlvalnötter
Så lagar du
Kanderade äppelskivor
1. Sätt ugnen på 75 grader.
2. Koka upp sockerlagen i en kastrull. Tillsätt ev. livsmedelsfärg.
3. Skiva äpplen tunt med en mandolin.
4. Lägg ned äppelskivorna i sockerlagen och låt dem sjuda tills de blir transparenta.
5. Lyft försiktigt upp äpplena med en matpincett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt äpplena värmas/torka till i ugnen under 4-6 timmar.
7. Vänd på dem ett par gånger. Ta ut ur ugnen då de känns torra men böjliga och låt dem svalna innan du dekorerar med dem.
Kryddig tårtbotten
1. Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft).
2. Smörj 3-4 runda aluminiumformar, ca 22 cm i diameter.
3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
4. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kanel, kardemumma och vaniljpulver.
5. Låt sjuda försiktigt en kort stund. Blanda ned kryddmjölken, oljan och äggen i de torra ingredienserna och blanda väl.
6. Häll smeten i formarna, fyll dem bara till högst 2/3 och grädda långt ned i ugnen i ca 20-30 minuter.
7. Kakan skall kännas kladdig men provstickan ska komma ut torr. Låt kakan svalna innan du monterar tårtan.
Äppelkompott med kanel
1. Smält smöret i en stekpanna.
2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smöret.
3. Tillsätt vatten, honung, kanel och salt. Låt sjuda försiktigt tills äpplena är mjuka men inte mosiga.
4. Låt svalna innan du monterar tårtan.
Färskostkräm
1. Vispa ihop färskost, yoghurt och florsocker i en bunke. Anpassa mängden yoghurt utifrån hur syrlig kräm du vill ha.
2. Tillsätt citronsaft efter behag.
Marängsmörkräm
1. Värm äggvitor och socker i en rostfri skål över ett vattenbad.
2. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader.
3. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt.
4. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Vispa sedan tills den är helt kall.
Montering av tårtan
1. Hacka valnötter.
2. Bred ut färskostkräm på första lagret tårtbotten. Klicka ut äppelkompotten ovanpå krämen. Toppa med hackade valnötter och fortsätt sedan med nästa lager tårtbotten tills hela tårtan är fylld.
3. Spackla tårtan med marängsmörkräm och dekorera med kanderade äppelskivor.